Skip to main content

Αδράνεια της Πολιτείας για τους πρόσφυγες καταγγέλλει ο δήμος Θέρμης

Ζητά να ληφθούν μέτρα για τη θέρμανση του κέντρου φιλοξενίας, την εκπαίδευση των παιδιών και την ασφάλεια κατοίκων και προσφύγων.

Σοβαρές αιχμές σε βάρος της Πολιτείας την οποία κατηγορεί για αδράνεια και αθέτηση υποσχέσεων σε ό,τι αφορά το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις αποθήκες Κορδογιάννη, στα Βασιλικά διατυπώνει το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης. Η αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε ως μοναδικό θέμα το προσφυγικό και έγινε στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Θέρμης.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο απόφασης ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος, αφού παρουσίασε όλες τις πρωτοβουλίες του δήμου για τη στήριξη των προσφύγων, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους εκπροσώπους της Πολιτείας, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν υλοποίησαν όσα είχαν υποσχεθεί σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας θα λειτουργούσε ως τις 15 Σεπτεμβρίου. «Πλέον φαίνεται ότι οι πρόσφυγες θα ξεχειμωνιάσουν εδώ, όμως η Πολιτεία δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα για τη θέρμανσή τους. Θα αναγκαστούν να βάζουν φωτιές για να ζεσταθούν και αυτό περικλείει κινδύνους για τους ίδιους» τόνισε ο δήμαρχος. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση «για έλλειψη συνεργασίας με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο για το σχεδιασμό που αφορά την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και τον τρόπο φοίτησής τους στα σχολεία της περιοχής και για τη μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων φοίτησής τους, καθώς θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και στην παιδεία».

Θέρμανση και εκπαίδευση

Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας να μεριμνήσουν για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στις αποθήκες Κορδογιάννη (καλύτερη σίτιση, εξασφάλιση θέρμανσης, προστασία από καιρικά φαινόμενα κ.ο.κ.). Επίσης ζητούν να ληφθούν μέτρα οδικής ασφάλειας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου καθώς οι αποθήκες βρίσκονται πάνω στο δρόμο και συχνά οι πρόσφυγες τον διασχίζουν με κίνδυνο για τη ζωή τους. Ζητείται, παράλληλα, να δημιουργηθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης μέσα στο κέντρο φιλοξενίας για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και για τα μεγαλύτερα παιδιά να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με το δήμο και να φοιτήσουν σε σχολεία της περιοχής με διασπορά, όπως έχει ζητήσει εδώ και μήνες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο απαιτεί από την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας και για την προστασία τόσο των κατοίκων και των περιουσιών τους όσο και των ίδιων των προσφύγων που φιλοξενούνται στις αποθήκες Κορδογιάννη.

Κινητοποιήσεις

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το προσεχές διάστημα να δημοσιοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τις ολιγωρίες της Πολιτείας και να προβεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς καθώς και με τους εκπροσώπους των προσφύγων. Αποκορύφωμα της διαμαρτυρίας τους θα είναι η κατάθεση ψηφίσματος στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στις 29 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρέστησαν και μίλησαν εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, του υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συνεδρίαση έγινε σε ήρεμο κλίμα, παρουσία εκπροσώπων φορέων και κατοίκων. Πληροφορίες οι οποίες υπήρχαν από νωρίς το πρωί για συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων έξω από το κέντρο φιλοξενίας τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς δεν συνέβη το παραμικρό.

*Φωτογραφία από τη διανομή ρούχων που έκανε προ ημερών ο δήμος Θέρμης στους πρόσφυγες στις αποθήκες Κορδογιάννη.