Skip to main content

Αδύνατη η κάλυψη με ασθενοφόρα των εναλλακτικών διαδρομών των Τεμπών

Την ανάγκη άμεσης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, εκπαιδευμένων διασωστών και οδηγών, για το παράρτημα Λάρισας του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας του νομού αντίστοιχα, διατράνωσε από τη Λάρισα ο πρόεδρος το
Την ανάγκη άμεσης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, εκπαιδευμένων διασωστών και οδηγών, για το παράρτημα Λάρισας του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας του νομού αντίστοιχα, διατράνωσε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ , κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ξεκαθαρίζοντας ότι με το υφιστάμενο δυναμικό είναι αδύνατη η πλήρης κάλυψη των αναγκών πρωτογενών διακομιδών στις 3 εναλλακτικές διαδρομές, που χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία των οχημάτων, μετά το κλείσιμο των Τεμπών.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαευσταθίου υπογράμμισε ότι εφόσον η αποκατάσταση του προβλήματος στα Τέμπη διαρκέσει 3 ή 4 μήνες, σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια, οι εναλλακτικές διαδρομές θα πρέπει να έχουν σταθερή κάλυψη στο σκέλος της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν να διατίθεται ένα ασθενοφόρο σε κάθε διαδρομή και αυτό να αφαιρείται από την ήδη χαμηλή δύναμη της Λάρισας ή των Τρικάλων. Στην ίδια κατεύθυνση κατέστησε σαφές ότι με 5 ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια και 4 στη βραδινή το παράρτημα Λάρισας του ΕΚΑΒ δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. « Τις ημέρες των εορτών ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και τα ρεπό του προσωπικού και με τη φιλοτιμία και την ευσυνειδησία των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, μπορέσαμε να  καλύψουμε τις ανάγκες του εναλλακτικού δικτύου. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί» επισήμανε ο κ. Παπαευσταθίου.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Όπως είπε, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ προς το υπουργείο Υγείας με την οποία ζητείται να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό στο παράρτημα Λάρισας του ΕΚΑΒ αλλά και οδηγοί στα Κέντρα Υγείας του νομού, προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο κάθε εναλλακτικής διαδρομής.  Το αίτημα εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς θα συμβεί. Ο κ. Παπαευσταθίου αποκάλυψε, επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν τα ονόματα των 232 διασωστών που θα προσληφθούν στο ΕΚΑΒ με την προκήρυξη που είχε εκδοθεί το 2008. Με την πρόσληψή τους θα υπάρξει η μετακίνηση στη Λάρισα 12 διασωστών από άλλες περιοχές της χώρας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτά τα άτομα έρχονται να καλύψουν τα κενά που προϋπήρχαν σε προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν, ώστε το παράρτημα Λάρισας να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες διακομιδών στις εναλλακτικές διαδρομές. Να σημειωθεί ότι το όλο θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ με τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Πόπη Γερακούδη.