Skip to main content

Ένα επενδυτικό project που έγινε αμέσως... ανάρπαστο

Μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι βγαίνει προς πώληση άλλο ένα 30% του ΔΑΑ οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να σχηματίζουν ουρά.

Υπάρχουν επενδυτικά projects που για να προχωρήσουν πρέπει κατά το κοινώς λεγόμενο «να φτύσουν αίμα», υπάρχουν όμως κι άλλα που μόλις «βγαίνουν», εξαφανίζονται. Ενδεχομένως, επειδή έχουν δοκιμασθεί, υπό την έννοια ότι έχουν δοκιμασμένη απόδοση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανήκει σε αυτή την τελευταία κατηγορία;

Το υπό πώληση 30% του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις των τελευταίων ετών, υπό την έννοια ότι η ανταποδοτικότητα που έχει δώσει σε όσους τοποθετήθηκαν εκεί, ήταν μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, στην εποχή της κρίσης. Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με την μεγάλη αύξηση του επιβατικού κοινού στο αεροδρόμιο, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Κάπως έτσι λοιπόν, μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι βγαίνει προς πώληση άλλο ένα 30% του ΔΑΑ οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να σχηματίζουν ουρά. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, για την περίπτωση ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, ήδη οι: 1. Σημερινοί Καναδοί μεγαλομέτοχοι του ΔΑΑ, 2. Vinci, 3. όμιλος Κοπελούζου 4. το fund Macquarie, που έχει προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό, αλλά κι ένας κινεζικός όμιλος για τον οποίο, ωστόσο, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο project θα κλείσει άμεσα. Πριν καλά – καλά βγει στην αγορά! Ήδη, οι παραπάνω ενδιαφερόμενοι αλλά και όχι μόνο επιδιώκουν να κλείσουν, για λογαριασμό τους, το συντομότερο τη συμφωνία. Κι εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον, άλλο τόσο πιο υψηλό θα είναι και το τίμημα που θα πετύχει το δημόσιο που θα είναι ο πωλητής - κάποιοι μιλούν ακόμα και για 1,5 δισ. ευρώ...