Skip to main content

aetheleon: Σταγόνες φύσης από τη Θεσσαλονίκη σε ένα μπουκάλι

Ο Μιχάλης Γεωργάρας, πρώην εταιρικό στέλεχος, ταξιδεύει με τα αιθέρια έλαια και τα ανθόνερα της aetheleon από την Αγγλία μέχρι τη Νότιο Αφρική.

Έχει ως μότο του τη φράση «η τροφή μου είναι το φάρμακό μου». Άλλωστε, από τη στιγμή που μπήκε στον μαγικό κόσμο των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών δεν σταμάτησε να εντυπωσιάζεται από τον πλούτο της ελληνικής φύσης, τον οποίο θέλει να αναδείξει με το κάθε του προϊόν. Με πρώτη ύλη την ταπεινή, αλλά θαυματουργή ελληνική ρίγανη, ο Μιχάλης Γεωργάρας, ένα πρώην εταιρικό στέλεχος, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια μαζί με τη σύζυγό του Αναστασία ένα ταξίδι πειραματισμού, που τον οδήγησε στην δημιουργία της aetheleon, μιας εταιρείας που κλείνει σταγόνες… φύσης σε κάθε μπουκάλι της.

Σήμερα τα προϊόντα της aetheleon, που περιλαμβάνουν το αιθέριο έλαιο ελληνικής ρίγανης, ένα μείγμα του με ελαιόλαδο από την ποικιλία κολοβή, αλλά και τέσσερα ανθόνερα λεβάντας, ρίγανης, φασκόμηλου και δενδρολίβανου, βρίσκονται στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιταλία, ακόμα και στη Νότιο Αφρική. Μάλιστα, πλέον το 90% των πωλήσεων γίνεται στο εξωτερικό, αφού από την πρώτη στιγμή ο Μιχάλης Γεωργάρας ήθελε να μεταφέρει εκτός συνόρων τα μικρά θαύματα της ελληνικής γης. «Η ελληνική ρίγανη έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι μοναδική στον κόσμο και αυτό θέλαμε να αναδείξουμε» λέει στη Voria.gr ο Μιχάλης Γεωργάρας, που αξιοποιεί την πρώτη ύλη από τις καλλιέργειες που διαθέτει στην Περιστερά Θεσσαλονίκης και στην Γαλήνη της Όσσας, αλλά και από μια μικρή έκταση με ελιές από την ποικιλία κολοβή που έχει στον Γέρα Μυτιλήνης, αφού θέλει ό,τι βγαίνει από την aetheleon να είναι αποκλειστικά δικό της προϊόν.



Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή οι καλλιέργειες της aetheleon πήραν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μέσα από μια εθελοντική συνεργασία με ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και σχολές του ΑΠΘ και του Καποδιστριακού, σε μια προσπάθεια του δημιουργού τους να συμβάλει στην επιστημονική γνώση γύρω από τα αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά, αλλά και στις προσπάθειες και άλλων καλλιεργητών.

Ο ίδιος δεν σταματά να σκέφτεται νέα προϊόντα και πρότζεκτ. Έχει μάλιστα στα σκαριά τέσσερα καινούρια είδη, ενώ έχει μπει στη διαδικασία να συγκεντρώσει διάφορα αρωματικά φυτά από μέρη ανά την Ελλάδα και να τα φυτέψει δίπλα στις καλλιέργειες του για να δει πώς «συμπεριφέρονται». Τελευταία μάλιστα έχει μπει και στη λογική της γεωργίας ακριβείας, αξιοποιώντας drones για την καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών του.  



«Όλα τα προϊόντα μας είναι βιολογικά και δεν εννοώ μόνο τις καλλιέργειες. Τόσο η απόσταξη όσο και η τυποποίηση είναι βιολογικά πιστοποιημένες» λέει ο Μιχάλης Γεωργάρας, που εξηγεί πως τίποτα δεν βγαίνει στην αγορά αν ή ίδια η οικογένειά του δεν μπορεί να το καταναλώσει.  

Από στέλεχος καλλιεργητής

Ο Μιχάλης Γεωργάρας εργαζόταν επί χρόνια ως διευθυντής Βορείου Ελλάδος σε μια εταιρεία εισαγωγής μουσικών οργάνων και ηχητικών συστημάτων, ήθελε όμως να αλλάξει τη ζωή του. Με τη σύζυγό του ενδιαφέρονταν ανέκαθεν για τις καλλιέργειες, καλλιεργούσαν στην ταράτσα του σπιτιού τους τα λαχανικά της οικογένειας, ενώ χρησιμοποιούσαν και αιθέρια έλαια στην καθημερινότητά τους. Διαπίστωναν όμως πως δεν υπήρχε συνέπεια στην ποιότητα των αιθέριων ελαίων που αγόραζαν, αφού κάθε φορά από το ίδιο μπουκάλι έβγαινε κάτι διαφορετικό.

Ο Μιχάλης Γεωργάρας και η σύζυγός του Αναστασία



Κάπως έτσι ο Μιχάλης Γεωργάρας εμπνεύστηκε το επόμενό του επαγγελματικό βήμα, ξεκινώντας μια μικρή καλλιέργεια στην Περιστερά Θεσσαλονίκης με ελληνικά, αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά, όπου η ρίγανη πρωταγωνιστούσε και συμπληρωνόταν από λεβάντα, δενδρολίβανο, θυμάρι και άλλα είδη. Το 2013 έγινε η πρώτη φύτευση και το 2014, μετά την πρώτη συγκομιδή και απόσταξη των αιθέριων ελαίων, οι πανεπιστημιακές αναλύσεις που ακολούθησαν έδειξαν πως οι προσπάθειες του ζευγαριού κάθε άλλο παρά χαμένες είχαν πάει. Έτσι ο Μιχάλης Γεωργάρας πήρε μοσχεύματα από τα φυτά, δημιούργησε ένα μικρό θερμοκήπιο, τα πολλαπλασίασε και τα ξαναφύτεψε, διαδικασία που επαναλήφθηκε και στη συνέχεια.

Μάλιστα, από το 2016 η aetheleon άρχισε να έχει εθελοντική συνεργασία με δύο ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αλλά και με σχολές του ΑΠΘ και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και να υποδέχεται φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, στις καλλιέργειές της, οι οποίες αναδείχθηκαν με τον καιρό σε εκπαιδευτικό πεδίο και μοντέλο και για άλλους καλλιεργητές.

Το πρώτο προϊόν, το αιθέριο έλαιο ρίγανης, βγήκε στην αγορά το 2017 και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Ακολουθήθηκε το 2018 από ένα μείγμα αιθέριου ελαίου ρίγανης με ελαιόλαδο από την ποικιλία κολοβή, για μαγειρικές χρήσεις, το οποίο μάλιστα την ίδια χρονιά βραβεύθηκε από τα Health and Nutrition Awards και την επόμενη πήρε το χρυσό βραβείο στα Singapore Taste Awards.

Την προϊοντική γκάμα ήρθαν να συμπληρώσουν τέσσερα ανθόνερα –το ανθόνερο είναι το ένα από τα δύο συστατικά που προκύπτουν από την απόσταξη των φυτών- τα οποία βρίσκουν εφαρμογές από τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού μέχρι την τόνωση του προσώπου.



«Η ελληνική φύση παράγει τα καλύτερα προϊόντα. Έχουμε το καλύτερο… οικόπεδο και δεν πρέπει να το αφήνουμε αναξιοποίητο» καταλήγει ο Μιχάλης Γεωργάρας.