Skip to main content

Χαλκιδική: Άφαντοι οι ενοικιαστές εξοχικών κατοικιών-Μείωση στις τιμές

Οι ακυρώσεις για τον Ιούνιο διαδέχονται η μία την άλλη – Οι ιδιοκτήτες σε εξοχικές κατοικίες της Χαλκιδικής ρίχνουν τις τιμές έως και 30%

Απώλειες έχουν αρχίσει, ήδη, να μετρούν ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στη Χαλκιδική, ακόμη και στα πιο προνομοιούχα σημεία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές για τη θερινή περίοδο είναι σχεδόν άφαντοι. Την ίδια ώρα, εξαιτίας του θολού τοπίου, που επικρατούσε μέχρι χθες, για τον τουρισμό, οι όποιες κρατήσεις ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο έχουν ακυρωθεί με τους ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών να ρίχνουν τις τιμές ακόμη και κατά 30%, χωρίς ωστόσο, επί του παρόντος, να δελεάζουν τους εν δυνάμει τουρίστες της περιοχής.

Κάνοντας μία αναζήτηση στην πλατφόρμα του Airbnb, όπου είναι καταχωρημένη πληθώρα εξοχικών και ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, βλέπει κανείς πως πέρα από τις μειωμένες τιμές που προσφέρουν κάποια ακίνητα (αναφέρεται σαν υποσημείωση «νέα μειωμένη τιμή») υπάρχει σημαντικός αριθμός κατοικιών που παρά τη σειρά παροχών, που διαθέτουν (πισίνα, υπερπολυτελή κατασκευή κλπ) βρίσκονται στα αζήτητα, εξαιτίας των παρενεργειών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει προκαλέσει αναβλητικότητα και προπάντων ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμή των ενοικιαζόμενων κατοικιών στη Χαλκιδική μετά τις 15 Ιουνίου είναι στα 80 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Ακυρώσεις και στάση αναμονής

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εξοχικών στην περιοχή Σάνη, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που διατίθενται προς 150 έως 200 ευρώ (ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκονται και το τι προσφέρουν) και ενώ ήταν νοικιασμένα σε Άγγλους για τον Ιούνιο, τελικά οι κρατήσεις ακυρώθηκαν.

Διαφορετική είναι η εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών που τις νοικιάζουν στην περιοχή, οι κρατήσεις που έχουν γίνει από Βούλγαρους για τον Ιούλιο, οι οποίες παραμένουν ενεργές.

Σε άλλη περίπτωση, βίλα στη Νικήτη της Χαλκιδικής, πρώτη στη θάλασσα, απομονωμένη, κάτι που το αναζητούν συνήθως οι οικογένειες που νοικάζουν εξοχικές κατοικίες, παραμένει, επί του παρόντος, στα αζήτητα για όλη την καλοκαιρινή περίοδο, και παρά το γεγονός πως τις προηγούμενες χρονιές γινόταν ανάρπαστη.

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε γενναία μείωση τιμής καθώς από 300 ευρώ ανά διανυκτέρευση, πλέον τη διαθέτουν αντί του ποσού των 200 ευρώ.

Δεν λείπουν πάντως βέβαια οι περιπτώσεις κατοικιών (βίλες με ιδιόκτητες πισίνες και υψηλές παροχές), οι οποίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, που οι ιδιοκτήτες τους τις μισθώνουν προς 2.000 ευρώ ανά βραδιά.

Το προφίλ των ενοικιαστών

Οι ενοικιαστές των εξοχικών κατοικιών στη Χαλκιδική, τις περισσότερες φορές είναι οικογένειες, που έχουν συχνά ξαναεπισκεφτεί την περιοχή και την έχουν αγαπήσει. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται από Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία και Σκόπια και ανήκουν στις μεσοαστικές, έως μεγαλοαστικές τάξεις των χωρών τους. Συνήθως ταξιδεύουν με τις νταντάδες των παιδιών τους, ενδεχομένως και με σοφέρ. Σε κάθε περίπτωση πάντως νοικιάζουν με την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία αυτοκίνητο, προκειμένου να μπορέσουν να γνωρίσουν τη Χαλκιδική. Είθισται να νοικιάζουν τις εξοχικές κατοικίες για τρεις εβδομάδες, με ένα μήνα ώστε να έχουν την ευκαιρία να χαρούν τη θάλασσα και τις ελληνικές ομορφιές.