Skip to main content

Αφγανιστάν: Επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη Χεράτ – Ένας νεκρός

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως προσπαθούν επειγόντως να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για την επίθεση και βρίσκονται σε επαφή με τα σχετιζόμενα μέρη.

Tο κύριο κτηριακό συγκρότημα του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, δέχθηκε σήμερα επίθεση από «αντικυβερνητικά στοιχεία» με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας φρουρός ασφαλείας, ανακοίνωσε η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA).

Η επίθεση, που περιελάμβανε αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων και πυρά όπλων, πραγματοποιήθηκε ώρες αφότου οι ταλιμπάν εισέδυσαν εις βάθος στην πόλη Χεράτ και σφοδρές συγκρούσεις με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κοντά στο περιφερειακό αρχηγείο της UNAMA, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την επίθεση, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως προσπαθούν επειγόντως να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για την επίθεση και βρίσκονται σε επαφή με τα σχετιζόμενα μέρη.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος έκανε την επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα, όμως δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως όλα τα κτιριακά συγκροτήματα διπλωματικών αποστολών στην πόλη τέθηκαν σε υψηλό συναγερμό.

Η UNAMA δήλωσε πως η επίθεση σημειώθηκε εναντίον των εισόδων του κτιρίου που έφεραν σαφή σήμανση ως εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτή η επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Εθνών είναι λυπηρή και την καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους», δήλωσε η Ντέμπορα Λάιονς, ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

Η UNAMA ανέφερε ότι κανένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ δεν τραυματίστηκε κατά την επίθεση.

Η Χεράτ είναι η δεύτερη επαρχιακή πρωτεύουσα στην οποία εισήλθαν οι ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες. Οι αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χελμάντ μία ημέρα νωρίτερα και σημειώνονται συγκρούσεις εκεί. Άμαχοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Από την Πέμπτη το πρωί οι ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις στην πόλη Λασκαργκάχ», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η Λασκαργκάχ είναι πρωτεύουσα της Χελμάντ, μιας νότιας επαρχίας στα σύνορα με το Πακιστάν.