Skip to main content

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν «ολική επαναφορά» στη Σαρία

Ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν διέταξε τους δικαστές να επιβάλλουν δημόσιες εκτελέσεις, λιθοβολισμούς, μαστιγώσεις και τον ακρωτηριασμό των άκρων.

«Ολική επαναφορά» στη Σαρία επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν διέταξε τους δικαστές να επιβάλλουν δημόσιες εκτελέσεις, λιθοβολισμούς, μαστιγώσεις, καθώς και τον ακρωτηριασμό των άκρων για τους κλέφτες.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έγραψε στο Twitter αργά την Κυριακή ότι η «υποχρεωτική» εντολή του Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα ήρθε μετά τη συνάντηση του μυστικοπαθούς ηγέτη με μια ομάδα δικαστών.

Ο Αχουντζάντα, ο οποίος δεν έχει κινηματογραφηθεί ή φωτογραφηθεί δημόσια από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του περασμένου έτους, κυβερνά με διατάγματα από την Κανταχάρ, τη γενέτειρα και την πνευματική εστία του κινήματος των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν περισσότερες ελευθερίες σε σχέση με την πρώτη περίοδό τους στην εξουσία, από το 1996 έως το 2001, αλλά σταδιακά περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ειδικά για τις γυναίκες.

«Εξετάστε προσεκτικά τους φακέλους των κλεφτών, των απαγωγέων και των στασιαστών», είπε ο Μουτζαχίντ σύμφωνα με τον Αχουντζάντα.

«Αυτά τα αρχεία στα οποία έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι της σαρία (ισλαμικού νόμου) του Χουντούντ (εγκλήματα κατά του Θεού) και του Κισάς (επίθεση – ανθρωποκτονία), είστε υποχρεωμένος να εφαρμόσετε. Αυτή είναι η απόφαση της σαρία και η εντολή μου, η οποία είναι υποχρεωτική».

Στο Χουντούντ σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, επιβάλλονται ορισμένοι τύποι τιμωρίας, ενώ στο Κισάς «αντίποινα σε είδος» - ουσιαστικά «οφθαλμός αντί οφθαλμού».

Ειδικότερα, τα εγκλήματα Χουντούντ περιλαμβάνουν τη μοιχεία - και την ψευδή κατηγορία κάποιου για αυτήν - την κατανάλωση αλκοόλ, την κλοπή, την απαγωγή και τη ληστεία, την αποστασία και την εξέγερση.

Το Κισάς καλύπτει, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία και τον εσκεμμένο τραυματισμό, αλλά επιτρέπει επίσης στις οικογένειες των θυμάτων να δεχτούν αποζημίωση αντί για τιμωρία.

Οι ισλαμιστές μελετητές λένε ότι τα εγκλήματα που οδηγούν σε τιμωρία Χουντούτ απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό απόδειξης, συμπεριλαμβανομένης - στην περίπτωση μοιχείας - ομολογίας ή μαρτυρίας τεσσάρων (ενήλικων) ανδρών Μουσουλμάνων.