Skip to main content

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πυρήνα του ISIS στην Καμπούλ

Ειδική μονάδα των Ταλιμπάν πραγματοποίησε επιχείρηση εναντίον στοιχείων του ISIS στη 17η περιφέρεια της Καμπούλ, στο βόρειο τμήμα της πόλης

Δυνάμεις της κυβέρνησης των Ταλιμπάν κατέστρεψαν έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στη βόρεια Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος, έπειτα από την έκρηξη έξω από τζαμί στην αφγανική πρωτεύουσα, η οποία στοίχισε τη ζωή και προκάλεσε τον τραυματισμό αμάχων.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση ότι η επιχείρηση συνδεόταν άμεσα με τη χθεσινή έκρηξη, η οποία ήταν η πιο σοβαρή επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος Αυγούστου.

Η τοπική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, γνωστή ως ISIS-Khorasan, έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν και δεν έχει συμφιλιωθεί με το κίνημα που κατήγαγε σαρωτική νίκη τον Αύγουστο σε βάρος της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης της Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε πως ειδική μονάδα των Ταλιμπάν πραγματοποίησε επιχείρηση εναντίον στοιχείων του ISIS στη 17η περιφέρεια της Καμπούλ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ.

«Η βάση του ISIS καταστράφηκε εντελώς και όλα τα μέλη του ISIS που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτή σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικής και επιτυχημένης επίθεσης», ανέφερε ο Μουτζάχιντ σε μήνυμά του νωρίς σήμερα το πρωί στο Twitter.

Νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει σφοδρές συγκρουσεις στην περιοχή και κάτοικοι είχαν επιβεβαιώσει πως άκουσαν εκρήξεις και πυρά στη διάρκεια της νύκτας.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι μάχονται επίσης με δυνάμεις πιστές στον Άχμαντ Μασούντ, έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Πανσίρ βόρεια της Καμπούλ, έχουν δηλώσει πως ελέγχουν σχεδόν πλήρως τη χώρα.

Όμως τα χθεσινά βίαια επεισόδια καθώς και μια σειρά μικρότερων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές όπως η Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, και η Παρβάν, βόρεια της Καμπούλ, δείχνουν πως οι απειλές για την ασφάλεια δεν έχουν εξαφανιστεί.

Πηγή: kathimerini.gr