Skip to main content

Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των ιταλικών στρατευμάτων

Η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναπάτρισε και τους τελευταίους στρατιώτες της από την εμπόλεμη χώρα στο πλαίσιο απόσυρσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η Ιταλία, μία από τις δυτικές χώρες που είχε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναπάτρισε και τους τελευταίους στρατιώτες της από την εμπόλεμη χώρα στο πλαίσιο της απόσυρσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

«Χθες Τρίτη το βράδυ ολοκληρώθηκε επισήμως η ιταλική αποστολή στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λορέντζο Γκερίνι.

«Όμως η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας, και της Ιταλίας, προς το Αφγανιστάν δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί με άλλες μορφές, από την ενίσχυση της συνεργασίας για την ανάπτυξη ως τη στήριξη των αφγανικών πολιτικών δομών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, 723 Ιταλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και 53 σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Αφγανιστάν σε σύνολο 50.000 που είχαν σταλεί στη χώρα.

Η Ιταλία είναι μαζί με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Βρετανία και τη Γερμανία μία από τις πέντε χώρες που διέθετε τα περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ με την ονομασία Resolute Support.

Έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στη χώρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου την έναρξη της απόσυρσης των στρατευμάτων του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΑFP

φωτογραφία αρχείου