Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στην έκθεση Beyond 4.0

Συνολικά θα συμμετάσχουν 120 εκθέτες εκ των οποίων οι 30 έχουν προϊόντα και εφαρμογές για smart cities και οι περισσότερες από 60 είναι start up.

Αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι η νέα μεγάλη έκθεση τεχνολογίας Beyond 4.0 που διοργανώνει η ΔΕΘ-HELEXPO από 14 έως 16 Οκτωβρίου, την οποία ο εκθεσιακός φορέας της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να μετατρέψει σε κόμβο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην έκθεση που συνδιοργανώνουν οι εταιρείες Be-Best και Industry Disruptors Game Changers θα διαρθρωθεί σε πέντε περίπτερα, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι εξελίξεις στο πεδίο της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας. Συνολικά θα συμμετάσχουν 120 εκθέτες εκ των οποίων οι 30 έχουν προϊόντα και εφαρμογές για smart cities, οι περισσότερες από 60 είναι start up, ενώ υπάρχουν –έστω και περιορισμένες λόγω πανδημίας- ξένες συμμετοχές από 10 χώρες. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της Beyond 4.0 καλύπτει τέσσερις βασικούς τομείς: τον τομέα του Συνεδρίου, τον τομέα Νεοφυών Επιχειρήσεων, τον τομέα Ερευνητικών Κέντρων & Πανεπιστημίων και τον τομέα Εμπορικών Εταιρειών & Τεχνολογικών Ψηφιακών Εφαρμογών. Το κύριο θέμα της Beyond 4.0 θα είναι «Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης» και θα αναπτυχθεί μέσω της εμπορικής έκθεσης με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και του BEYOND AI forum με σημαντικούς ομιλητές, εργαστήρια που διοργανώνονται από νεοσύστατες εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις, παρουσίαση προϊόντων & υπηρεσιών μέσω δύο κεντρικών open stages, παράλληλες εκδηλώσεις και δικτύωση για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, θα διοργανωθούν άλλα δύο συνέδρια, το Industry και το Technology Forum, όπου θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η οποία τις ίδιες ημέρες διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της Infosystem, απασχολούσε πολύ τον εκθεσιακό φορέα η οργάνωση μίας νέας έκθεσης τεχνολογίας με όλα νέα δεδομένα παίρνοντας στα πρότυπα της FWC που έγινε στη Βαρκελώνη FWC. «Έτσι πήραμε την απόφαση, έχοντας στο μυαλό μας να οργανώσουμε μία διεθνή έκθεση τεχνολογίας περιφερειακή για ΝΑ Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα με πολλούς πόλους τεχνολογίας σε όλη την περιφέρεια μπορεί να γίνει κόμβος τεχνολογίας, αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί από μία έκθεση», ανέφερε ο πρόεδρος σημειώνοντας πως στον προβληματισμό αυτό βρήκαν σύμμαχο τον δήμαρχο Τρικκαίων, πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, μαζί με τον οποίο σχεδίασαν το γεγονός. Ο κ. Τζήκας τόνισε πως λόγω πανδημίας η έκθεση δεν έχει πολλές διεθνείς συμμετοχές, αλλά θα είναι μία πρώτη γεύση γι’ αυτό που θα αποτελέσει το γεγονός της χώρας και της ΝΑ Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, ανέφερε πως η έκθεση επρόκειτο να διοργανωθεί πέρσι με φιλοξενούμενη πόλη το Σαν Φρανσίσκο, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Ανέφερε ότι εκτός από τις παρουσιάσεις επιχειρήσεων και τα φόρουν θα υπάρχει και σέσιον σε συνεργασία με το film office για το virtual reality, ενώ θα διοργανωθούν και Β2Β συναντήσεις με δήμους. Σε ό,τι αφορά την είσοδο, σημείωσε ότι θα γίνεται όπως και στη φετινή ΔΕΘ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και εγγραφή ή προεγγραφή.

Ο Βαγγέλης Χαραλάμπους, διευθύνων σύμβουλος της Be-best, επισήμανε πως διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κενό και αγορά και η έκθεση έρχεται να το καλύψει, συγκεντρώνοντας όλες τις εξελίξεις στον κλάδο. Ο ίδιος μάλιστα έθεσε ως ορόσημο το 2026, όταν θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της ΔΕΘ, για τη διοργάνωσε ενός πραγματικά διεθνούς γεγονότος. Αντίστοιχα, ο Μιχάλης Στάγκος, διευθύνων σύμβουλος Industry Disruptors Game Changers, τόνισε πως η έκθεση μπορεί πραγματικά να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και να παραγάγει υπεραξία για την τοπική κοινωνία και πρόσθεσε πως στόχος είναι να γίνουν δουλειές, φέρνοντας κοντά τη γνώση και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής, ανέφερε πως εκτός από το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το ίδιο διάστημα φιλοξενούνται το design week και το beer festival, τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όλα τα δεδομένα με τους νέους όρους, σε όλους τους κλειστούς χώρους».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επισήμανε πως η έκθεση φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας. «Θέλουμε στην πόλη, στην περιοχή, διεθνείς παίκτες, πρωτοπόρους στοχαστές, επιχειρήσεις με τεχνολογίες αιχμής», τόνισε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει η τεχνητή νοημοσύνη από το εμπόριο και τη βιομηχανία μέχρι την ασφάλεια, αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που, όπως είπε, μέσα στην πανδημία πέρασε στον κόσμο της ψηφιακής διακυβέρνησης και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, μετασχηματίζοντας τον δημόσιο τομέα με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε πως, όταν ενημερώθηκε για το σχέδιο, είπε ότι η έκθεση πρέπει να γίνει μαζί με την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι το σύνθημα το συνεδρίου είναι «Η Ελλάδα αλλάζει σύνθημα». «Είναι ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», τόνισε και πρόσθεσε πως τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ που θα διατεθούν για την τεχνολογία των ευφυών πόλεων θα πρέπει να πιάσουν τόπο.

Ιδιαίτερα σημαντική για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε την έκθεση ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης, Νίκος Τζόλας. «Έχουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό με πιο σημαντικό το ανθρώπινο κεφάλαιο», τόνισε και πρόσθεσε πως η περιφέρεια φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει σε τεχνολογία και καινοτομία.

Στην εκδήλωση που οργανώνει το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο αναφέρθηκε ο πρόεδρος Χρήστος Σαραντόπουλος. Όπως είπε, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η διεθνοποίησή τους, γι’ αυτό επιλέχθηκε να διοργανωθεί στο πλαίσιο της έκθεσης η φιλοξενία 15 start up, οι οποίες θα παρουσιαστούν και διαδικτυακά και στην Ιταλία.