Skip to main content

Αφορολόγητες και οι γονικές παροχές με κατάθεση στον λογαριασμό

Ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα, εφόσον η μεταφορά γίνεται μέσω τραπέζης.

Παρεμβάσεις για να διορθωθούν στρεβλώσεις στο καθεστώς των γονικών παροχών και δωρεών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, καθιστώντας αφορολόγητες και τις χρηματικές γονικές παροχές μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας έως του ποσού των 800.000 στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν. 4839/2021 η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα, εφόσον η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα ορίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον φόρο θα είναι η κατάθεση των μετρητών να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή. Μάλιστα η νέα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr