Skip to main content

Απειλεί με λουκέτο ο ΕΦΕΤ το Καπάνι - Τι αλλαγές ζητάει

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ πρότεινε να εφαρμοστεί στο Καπάνι ένα πρόγραμμα ανάλογο με τη Βαρβάκειο Αγορά στην Αθήνα για την αναβάθμισή του.

Αυστηρότατο μήνυμα προς τους καταστηματάρχες της αγοράς Βλάλη, γνωστής στη Θεσσαλονίκη ως Καπάνι, έστειλε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Πολυχρόνης Πολυχρονίου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Πολυχρονίου σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε προς τους καταστηματάρχες ότι εάν μετά τις εκλογές η αγορά του Καπανίου δεν ανασυσταθεί τότε θα κλείσει.

«Λίγες μέρες πριν την εορτή του Πάσχα, σεβόμενοι την αγορά, δηλώσαμε ότι ο ΕΦΕΤ δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων στη Δημοτική Αγορά Θεσσαλονίκης "ΚΑΠΑΝΙ" λόγω επιβαρυμένου περιβάλλοντος. Τα τρόφιμα εισέρχονται το πρωί ασφαλή και ποιοτικά και το βράδυ, αλλά κυρίως την επομένη το πρωί, δεν είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Πολυχρονίου.

Όπως επισήμανε, «σήμερα είμαστε εδώ για να αποσύρουμε, με μία δήλωσή μας, την εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που διακινούνται στο ΚΑΠΑΝΙ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, την αγοραστική κίνηση εκεί και τις επιχειρήσεις».

Μάλιστα σημείωσε ότι ο ΕΦΕΤ θα το πράξει αυτό ευθύς αμέσως εκτός εάν, πέρα από την αυστηρή ελεγκτική παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών εκεί, εξασφαλιστεί με μόνιμο τρόπο η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων στον χώρο.

Αναλυτικά τι ζητάει ο ΕΦΕΤ:

- Την ενίσχυση του νυχτερινού φωτισμού.

- Την αυστηρή και αποτελεσματική περιφρούρηση του χώρου τη νύχτα.

- Την επιδιόρθωση δαπέδων και οροφής.

- Τη συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων την ημέρα.

- Την ενδυνάμωση του προγράμματος απεντόμωσης και προστασίας από τρωκτικά κλπ.

- Την κατάργηση των υπογείων αποθηκευτικών χώρων.

- Την προβολή των τροφίμων μόνο στη βάση των "ορθών πρακτικών" όπως αυτές από τον Νόμο προβλέπονται (ψυγεία, προθήκες, θερμοκρασίες κλπ).

- Τον ευπρεπισμό των καταστημάτων και την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού.

- Την ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας, πλύσης και γενικής υγιεινής του χώρου.

- Και ό,τι άλλο απαιτηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

«Εάν όλα αυτά μαζί δεν συμβούν, ΤΕΛΟΣ», σημείωσε ο κ. Πολυχρονίου.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «στην τελική, η φτωχολογιά, οι πολλοί δηλαδή, έχει εξίσου τα ίδια δικαιώματα στην ασφάλεια της διατροφής με την ελίτ, η οποία έχει ούτως ή άλλως και άλλες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το ΚΑΠΑΝΙ, που βρίσκεται στη βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, θα γίνει αντικείμενο δεσμευτικού διαλόγου της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές Αρχές, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές το ΚΑΠΑΝΙ να κλείσει ή να εκσυγχρονιστεί πλήρως και οριστικά».