Skip to main content

Αυστραλία: Αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου της Μάνινγκ στη χώρα

Η Μάνινγκ επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνέδριο στην Όπερα του Σίδνεϊ, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις στη Μελβούρνη και το Μπρίσμπεϊν.

Όχι στην είσοδο της Τσέλσι Μάνινγκ στην Αυστραλία αναμένεται να πει η κυβέρνηση της χώρας πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνουν λόγο για «πολιτικό κόλπο», προκειμένου να καθησυχαστεί η κυβέρνηση Τραμπ. Η Μάνινγκ επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνέδριο στην Όπερα του Σίδνεϊ, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις στη Μελβούρνη και το Μπρίσμπεϊν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μάνινγκ, πρώην στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε το 2013 από αμερικανικό στρατοδικείο σε 35 χρόνια κάθειρξη επειδή άφησε να διαρρεύσουν στο WikiLeaks περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Μάνινγκ εξέτισε ποινή επτά ετών προτού της δώσει χάρη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει αποφύγει να σχολιάσει την υπόθεση, όμως το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στον Τύπο ότι μπορεί να μην εγκρίνει την έκδοση βίζας σε πρόσωπα που έχουν «βεβαρημένο ποινικό μητρώο».

Η Σούζι Τζαμίλ, της οργάνωσης Think Inc που συντονίζει την επίσκεψη της Τσέλσι Μάνινγκ στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι έλαβε «μια γνωμοδότηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μη δοθεί» στην Μάνινγκ άδεια εισόδου στην Αυστραλία.

«Απογοητευτήκαμε βαθιά όταν ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε αυτή την προσέγγιση», επεσήμανε η Τζάμιλ εξαίροντας «τις καταπληκτικές ιδέες» και «τις απόψεις» της Μάνινγκ που προχώρησε σε αλλαγή φύλου κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της.

Η Think Inc «θα κάνει χρήση όλων των ένδικων μέσων» και ελπίζει ότι τελικά οι Αυστραλοί θα μπορέσουν «να ακούσουν τη Μάνινγκ να μιλά για ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η εμπιστευτικότητα των δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και τα δικαιώματα των διεμφυλικών».

Μετά την περιοδεία της στην Αυστραλία η Τσέλσι Μάνινγκ πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Ζηλανδία.