Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020
x

ΑΥΣΤΡΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Η ασθενής είναι 45 ετών, και αν και δεν είχε υποκείμενο νόσημα, είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό πριν από οκτώ εβδομάδες.

Την πρώτη στην Ευρώπη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορωνοϊό έκαναν στη Βιέννη, στην Κλινική του Ιατρικού Πανεπιστημίου.

Η ασθενής είναι 45 ετών, και αν και δεν είχε υποκείμενο νόσημα, είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό πριν από οκτώ εβδομάδες. Ωστόσο, η υγεία της επιδεινώθηκε ραγδαία και υπέστη ολική πνευμονική ανεπάρκεια. Οι γιατροί πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην «εξαιρετικά περίπλοκη αλλά επειγόντως απαραίτητη» μεταμόσχευση ως ύστατη δυνατότητα διάσωσης της.

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Κλεπέτκο, τον επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής χειρουργικής και διευθυντή του κλινικού τμήματος θωρακικής χειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, «από την άποψή μας, η κατάσταση της ασθενούς είναι εξαιρετική , δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα, τα όργανα λειτουργούν όλα, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αλλά θα είναι πολύς ακόμη δρόμος για το εξιτήριο της από το νοσοκομείο».

Δύο παρόμοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνον στην Κίνα, από την οποία ωστόσο δεν υπήρξε μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας, αλλά οι γιατροί στη Βιέννη βασίστηκαν στη δική τους μεγάλη εμπειρία, καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα , με τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τον χρόνο - και συνολικά πάνω από 2.000 έως σήμερα - συγκαταλέγεται μαζί με το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Αννόβερο, στα μεγαλύτερα σχετικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ