Skip to main content

Αυστριακά Μέσα: Η Τουρκία μετατρέπει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί

Στα δημοσιεύματα από την Αυστρία γίνεται σύνδεση και με την πρόσφατη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, που προκάλεσε διεθνείς να αντιδράσεις.

Τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, με διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, επισημαίνουν σε αποψινά δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες τους, διάφορα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Διαβάστε-Mενδώνη για Μονή της Χώρας: Προσβολή η μετατροπή της σε τζαμί


"Αρκετές εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η πρώην Εκκλησία της Χώρας (Μουσείο Kariye) στην Κωνσταντινούπολη είναι πλέον επίσης ένα τζαμί, καθώς το κτίριο το οποίο τη δεκαετία του 1940 είχε ανακηρυχθεί σε μουσείο θα ανοίξει για ισλαμική προσευχή, όπως αναφέρεται σε διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF), όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Προσθέτει επίσης, ότι, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, η ιστορία του κτιρίου ανάγεται στον 6ο αιώνα και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ειδικά λόγω των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη. Το 1511, η έως τότε εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς.

Η Αθήνα επέκρινε έντονα την απόφαση: "Είναι ακόμη μια πρόκληση της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού", δήλωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή, αναφέρεται σχετικά.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τον Ιούλιο, η μετατροπή του διάσημου εμβληματικού μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί προκάλεσε πολλές διεθνείς κριτικές. Στις 10 Ιουλίου 2020, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην Τουρκία ανακάλεσε το προηγούμενο καθεστώς και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για μελλοντική χρήση ως τζαμί.

Το δημοσίευμα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης υπενθυμίζει πως στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Ερντογάν και εκατοντάδων πιστών η πρώτη προσευχή της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας είχαν καλυφθεί οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά από τους χριστιανοβυζαντινούς χρόνους, ενώ είχαν προηγηθεί έντονες διεθνείς διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Wiener Zeitung, αλλά και η σχετική ειδησεογραφία στις ιστοσελίδες άλλων αυστριακών μέσων ενημέρωσης.