Skip to main content

Αυστριακός ΥΠΕΞ:Να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία

«Η τουρκική πολιτική θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που νωρίς το απόγευμα θα έχει συνομιλίες στη Βιέννη με τον Eλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος φθάνει αυτή την ώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα για την σημαντική συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε η Αθήνα.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε δηλώσείς του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στη στάση της Τουρκίας, επεσήμανε ότι «η τουρκική πολιτική - μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Οι κ.κ. Δένδιας και Σάλενμπεργκ, μετά τις συνομιλίες τους στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετάσχουν από κοινού μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε καταγγείλει την μετατροπή από την Τουρκία της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ως «νεότερο κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων» σημειώνοντας πως «απλά η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης».

Ο ίδιος είχε τονίσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκεί απέναντι στην Τουρκία «μία ισχυρή πολιτική και να μιλά μία σαφή γλώσσα (...) σε μία σταθερή βάση αξιών».

Ταυτόχρονα, είχε ζητήσει εκ νέου την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι «και εδώ η ΕΕ θα έπρεπε να κάνει μία σαφή τομή και να δηλώσει πως όλα αυτά δεν είναι πλέον επιτρεπτά και σωστά».