Skip to main content

Αυτά είναι τα «πράσινα» ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα διεθνώς με επιχειρήσεις που διαθέτουν το διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key – Στόχος να ξεπεράσουν φέτος τις 400

Στις 368 ανέρχονται οι τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ξενώνες και μικρά καταλύματα) στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 52 στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν λάβει το διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key, καθιστώντας τη χώρα μας 3η διεθνώς, πίσω από την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Το Green Key λειτουργεί ως πρόγραμμα πιστοποίησης, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε το 1994 στη Δανία και υιοθετήθηκε από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education) το 2002. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τo 2009 με εθνικό συντονιστή την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική εταιρία στην Ελλάδα με συνεχή δράση από το 1951. Διεθνώς είναι το πλέον αναγνωρισμένο σήμα έχοντας 3000 βραβευμένες τουριστικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες.

Η εξέλιξη του προγράμματος άρχισε να γίνεται πιο έντονη στην Ελλάδα από το 2015 και μετά, όπως φαίνεται και από τα νούμερα. Πιο αναλυτικά, το 2015 έκλεισε με 165 βραβευμένες επιχειρήσεις, το 2016 με 224, το 2017 με 309, το 2018 με 331 και στόχος μας για το 2019 είναι να ξεπεράσουν τις 400. Από την αρχή του έτους έχουν ήδη βραβευτεί 19 καινούργιες επιχειρήσεις, ενώ σύντομα ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ένταξης τα ξενοδοχεία των ομίλων Grecotel & Bomo Hotels -Mouzenidis Travel, φτάνοντας τα 368 βραβευμένα καταλύματα.

Τα κριτήρια για τη βράβευση μιας επιχείρησης με το οικολογικό σήμα ποιότητας "the Green Key" χωρίζονται στις παρακάτω 13 κατηγορίες:

1. Περιβαλλοντική διαχείρηση
2. Συμμετοχή του Προσωπικού
3. Πληροφόρηση των πελατών
4. Διαχείριση Νερού
5. Πλύσιμο και καθαρισμός
6. Διαχείριση Απορριμμάτων
7. Ενέργεια
8. Tρόφιμα και ποτά
9. Εσωτερικό περιβάλλον
10. Kήποι και χώροι στάθμευσης
11. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
12. Πράσινες δραστηριότητες
13. Διοίκηση

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η υποστήριξη και η συμμετοχή Ομίλων τουριστικών επιχειρήσεων είναι σημαντική για την εξέλιξη του προγράμματος. Τέτοια παραδείγματα, όπως λένε άνθρωποι της Εταιρείας, αποτελούν εξίσου τα ξενοδοχεία του ομίλου Aldemar που συμμετέχουν από το 2010, τα Maris Group Hotels από το 2010, τα Sani Resort από το 2012, τα Mitsis Hotels από το 2016 και τα ξενοδοχεία του ομίλου Airotel Group Hotels από το 2017. «Η εμπειρία μας αυτά τα χρόνια μας έχει δείξει ότι παρότι οι πρακτικές αειφορίας υιοθετήθηκαν στη χώρα μας πρώτα από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πλέον το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο και από τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις ακόμα και τις οικογενειακές», σημειώνουν.

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των καταναλωτών με οικολογική συνείδηση, δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για προσφορά ποιοτικών, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό το Green Key αποτελεί το κίνητρο για τις τουριστικές επιχειρήσεις για τη μετατροπή τους σε «πράσινη» επιχείρηση. Επίσης, οι επιταγές της αγοράς, όπως αυτές καθορίζονται από τους τουριστικούς πράκτορες, οδηγούν στην ανάγκη υιοθέτησης πιστοποιήσεων φιλικών περιβαλλοντικά πρακτικών. Η απονομή του σήματος δεν αποτελεί μόνο μια βράβευση αλλά κομμάτι της στρατηγικής και της φιλοσοφίας των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Εφόσον η επιχείρηση λάβει την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το πρώτο βήμα είναι να διαμορφώσει τις διαδικασίες της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Το επόμενο στάδιο αφορά την ευαισθητοποίηση – ενημέρωση του προσωπικού, προκειμένου να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους τη περιβαλλοντική πολιτική της επιχείρησης. Οι πιο συχνές δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει, προκύπτουν από τις υποδομές που προσφέρονται από τον εκάστοτε δήμο, αναφερόμενοι κυρίως σε θέματα ανακύκλωσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων.

Η λίστα με τα «πράσινα» ξενοδοχεία στη Β. Ελλάδα

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που έχουν λάβει το σήμα Green Key είναι οι εξής:

Astoria Hotel (Θεσσαλονίκη)
City Hotel (Θεσσαλονίκη)
Electra Palace Thessaloniki (Θεσσαλονίκη)
Grand Hotel Palace (Θεσσαλονίκη)
Makedonia Palace (Θεσσαλονίκη)
Metropolitan Hotel (Θεσσαλονίκη)
Olympia Hotel (Θεσσαλονίκη)
The Excelsior (Θεσσαλονίκη)
White Luxury Rooms (Θεσσαλονίκη, ενοικιαζόμενα δωμάτια)
Agionissi Resort (Χαλκιδική)
Akrathos Beach Hotel (Χαλκιδική)
Alexander the Great Beach Hotel (Χαλκιδική)
Alia Palace Luxury Hotel & Villas (Χαλκιδική)
Anthemus Sea Beach Hotel & Spa (Χαλκιδική)

Blue Dolphin Hotel (Χαλκιδική)
BOMO Assa Maris Beach Hotel (Χαλκιδική)
BOMO Villas Kosmas Villa (Χαλκιδική)

Cronwell Sermilia Resort (Χαλκιδική)
Eagles Palace Hotel & Spa (Χαλκιδική)
Eagles Villas (Χαλκιδική)
Flegra Palace Hotel (Χαλκιδική)
Ikos Oceania (Χαλκιδική)
Ikos Olivia (Χαλκιδική)
Palace Hotel & Spa (Χαλκιδική)
Meliton Beach – Porto Carras Grand Resort (Χαλκιδική)
Miraggio Thermal Spa Resort (Χαλκιδική)
Polyastron Palace Hotel & Spa (Χαλκιδική)
Porto Sani Village (Χαλκιδική)
Royal Hotel (Χαλκιδική)
Sani Asterias Suites (Χαλκιδική)
Sani Beach Club (Χαλκιδική)
Sani Beach Hotel (Χαλκιδική)
Sani Dunes Hotel (Χαλκιδική)
Sithonia Beach – Porto Carras Grand Resort (Χαλκιδική)
Sonia Village (Χαλκιδική)
Villa Galini - Porto Carras Grand Resort (Χαλκιδική)
Xenia Ouranoupolis Hotel (Χαλκιδική)
Ktima Bellou (Άγιος Δημήτριος, Πιερία)
Mediterranean Princess Hotel (Κατερίνη)
Olympus Mediterranean (Λιτόχωρο)
Smartline Mediterranean (Κατερίνη)
Sentido Mediterranean Village (Κορινός Πιερίας)
Philipos Xenia (Σέρρες)
Airotel Galaxy (Καβάλα)
Anatolia Hotel (Κομοτηνή)
Atrium Hotel (Θάσος)
BOMO Tosca Beach (Καβάλα)
Chris & Eve Hotel (Κομοτηνή)
Grecotel - Astir Alexandroupolis (Αλεξανδρούπολη)
Grecotel - Egnatia Alexandroupolis (Αλεξανδρούπολη)
Hydrama Grand Resort (Δράμα)
Ilios Mare (Θάσος)
Archontiko Metsovou (Ιωάννινα)
Aroma Dryos Design Hotel (Ιωάννινα)