Skip to main content

Ιδέες που μπορούν να φέρουν ευρωπαϊκά κονδύλια στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση στο ΠΑΜΑΚ για τις «Προοπτικές Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ» με ομιλητές τρεις ευρωβουλευτές.

Τους τρόπους που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέπτυξαν οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη, Κωστας Χρυσογονος και Ευα Καϊλή, σε εκδήλωση που ελαβε χωρα σήμερα στο αμφιθέατρο τελετών του ΠΑΜΑΚ με τίτλο: «Προοπτικές Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαντώντας στη θεματική ενότητα «Μπορεί η Θεσσαλονίκη να προσελκύσει επενδύσεις;», η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη επεσήμανε τη σημασία των αριθμών για την κατανόηση της πραγματικότητας, ενω αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στο ΕΣΠΑ, στο σχέδιο Γιούνκερ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Interreg).

Μάλιστα, εξήρε το εργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση κονδυλίων, αναφέροντας οτι έχει καταφέρει να απορροφήσει το 84% των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ (512 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Κεντρική Μακεδονία, όπως και γενικότερα η Ελλάδα, υστερεί στην απορρόφηση κονδυλίων του Interreg. «Αυτό οφείλεται σε καθυστερήσεις και εμπόδια, αλλά κυρίως στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ορίσει Επενδυτικη Τράπεζα», σημείωσε.

Ακομη, αναφέρθηκε σε τρεις βασικές ιδέες που μπορούν να προσελκύσουν ευρωπαϊκά κονδύλια:

-Απορρύπανση παράκτιου μετώπου
-Αξιοποίηση γεωστρατηγικής θεσης της Θεσσαλονίκης (πχ ΟΛΘ)
-Αξιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος με καινοτόμο τρόπο

Από την πλευρά της η κ. Καϊλη σημείωσε ότι από τη θεση της, πέτυχε μαζί με αλλους ευρωβουλευτες τη διεύρυνση των τομέων τους οποίους χρηματοδοτεί η ΕΕ. Και μάλιστα ανέφερε, δυο τομείς που αφορούν και την Ελλάδα, όπως οι νέες καλλιέργειες και ο αγροτουρισμός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη στηρίζει και χρηματοδοτεί καινοτομες ιδέες που επιλύουν προβλήματα και προς αυτη την κατεύθυνση «πρέπει να εργαστούμε». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μεγάλη αναπτυξιακή σημασία της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει και αλλες επενδύσεις.

Ο κ. Χρυσογονος επεσήμανε την απόλυτη αναγκη δραστικής αποκέρτρωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας οτι οικονομικά η Μακεδονία βρίσκεται πιο κοντά στη Βουλγαρία παρά στην Αττική. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε, διαθέτει όλες τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα τις υψηλές της επιδόσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομεα, τις εξαγωγές, τον τουρισμό, αλλά και τη γεωστρατηγική της θέση.

Ο ευρωβουλευτής μάλιστα παρέθεσε ενδεικτικά ορισμένους τομείς τους οποίους η ΕΕ χρηματοδοτεί μεσω του ΕΣΠΑ και που η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να αξιοποιήσει, όπως είναι η μετατροπή της περιοχής σε συγκοινωνιακό κόμβο των Βαλκανίων, η ενεργειακή αναδιάταξη (χαμηλοί ρύποι), η ανταγωνιστικότητα και η επέκταση και αναβάθμιση της Έρευνας.
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επεσήμανε τη σημασία της καλής και εύρυθμης συνεργασίας όλων των θεσμικών φορέων. «Αυτή η συνεργασία είναι που μας έφερε στην πρώτη θέση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και στην παραγωγή έργων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρύτανης του Ιδρύματος, Αχιλλέας Ζαπράνης, αναφέροντας ότι κλειδί για την «έξοδο από τον φαύλο κύκλο της κρίσης» είναι η διασύνδεση και η εξωστρέφεια. «Τέτοιες εκδηλώσεις έχουν αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα», τόνισε.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των 60 χρόνων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και του συμφώνου συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο μεταξύ του Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και του Προέδρου του ΠΤΚΜ/ΟΕΕ, Νικόλαου Αντωνάκη.