Skip to main content

Αυτές είναι οι πιο παλιές -έως τώρα- φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Δύο φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης που είδαν το φως της δημοσιότητας εκτιμάται ότι είναι οι παλαιότερες της πόλης, καθώς χρονολογούνται μεταξύ 1850-1855

Τις μέχρι σήμερα παλαιότερες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη Θεσσαλονίκη, που χρονολογούνται μεταξύ 1850 και 1855, εντόπισε και δημοσιοποίησε διαχειριστής της σελίδας «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης», στο Facebook.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σιδηρόπουλος στην ανάρτησή του, πρόκειται για δύο φωτογραφίες με θέμα την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκαν στον πρίγκηπα Άλφρεντ (06/08/1844 - 20/07/1900), μετέπειτα δούκα του Saxe-Corburg and Gothe, τέταρτο παιδί και δεύτερο στη σειρά διαδοχής της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Σιδηρόπουλος, αποκτήθηκαν όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα ανάμεσα απο τον Σεπτέμβριο του 1859 έως τον Μάρτιο του 1860. Σήμερα βρίσκονται στην συλλογή της βασίλισσας Ελισσάβετ και είναι χρονολογημένες από τους επιμελητές της συλλογής το έτος 1860, με λανθασμένη την αναφορά της προέλευσής τους, μια και δεν είναι σχολιασμένες από τον Άφρεντ.

Δεν είναι γνωστό αν ο πρίγκηπας επισκέφθηκε ο ίδιος τη Θεσσαλονίκη, αν αγόρασε τις φωτογραφίες από άλλο φωτογράφο ή αν τις τράβηξε για λογαριασμό του κάποιος από άλλο πολεμικό πλοίο που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Βύρωνα Παπαδόπουλου, επίσης διαχειριστή της σελίδας, πρόκειται για φωτογραφίες που αγοράστηκαν από τον πρίγκηπα Άλφρεντ κατά το ταξίδι του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1859.



Όπως εξηγεί ο ίδιος, η Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη ήταν υπό οθωμανική διοίκηση και δεν είχε γνωστά αρχαιοελληνικά κτήρια που θα τραβούσαν τον ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Το θαλάσσιο τείχος, που ακόμη υπήρχε, δεν διευκόλυνε την προσέγγιση μεγάλων πλοίων και το λιμάνι της ήταν μικρό. Το πλοίο του πρίγκηπα δεν ήρθε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, αν και επισκέφτηκε πολλά λιμάνια της Μεσογείου.

Η σύγκριση με τις υπόλοιπες φωτογραφίες του πακέτου, ειδικά της Αθήνας, τις χρονολογεί με ασφάλεια πριν το 1855, εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ προσθέτει ότι επιπλέον στοιχείο της χρονολόγησης της είναι η εκτύπωσή της με τη μέθοδο της αλμπουμίνας που χρησιμοποιήθηκε ευρέως μετά το 1850. «Ο συνδυασμός των παραπάνω μας οδηγεί στην πιθανολόγηση της λήψης της φωτογραφίας ανάμεσα στα έτη 1850-1855», αναφέρει χαρακτηριστικά.