Skip to main content

«Αυτή είναι η κόλαση επί της γης»-Οι μαρτυρίες των εγκλωβισμένων μεταναστών στον Έβρο(vid)

Σκληρές εικόνες από τη νησίδα του Έβρου με τους εγκλωβισμένους μετανάστες. Αντιδράσεις από φορείς και οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Ένα τσουνάμι αντιδράσεων προκαλεί η υπόθεση των περίπου 40 μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον Έβρο και κανείς δεν αναλαμβάνει να τους μεταφέρει από εκεί, ενώ συγκλονίζει η αναφορά πως ένα 5χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού και η 9χρονη αδερφή της έχει επίσης δεχτεί τσίμπημα σκορπιού.

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι σε τουρκικό έδαφος και οι Τούρκοι ότι το έδαφος δεν τους ανήκει. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στα διεθνή ΜΜΕ ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από το ελληνικό κράτος να πραγματοποιήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς και να παράσχει ιατρική υποστήριξη, πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια τροφή και νερό.

Ρεπορτάζ του Channel4 δημοσιεύει βίντεο από τη «νησίδα της Ελλάδας» όπως αναφέρει, όπου η Μπαϊντά, 27χρονη πρόσφυγας από τη Συρία μιλά για τα όσα συνταρακτικά έχουν συμβεί στην ομάδα των προσφύγων από τη στιγμή που προσπάθησαν να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στο ίδιο βίντεο εμφανίζονται σκληρές εικόνες από τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί.

Είναι η κόλαση επί της γης
«Είμαι εδώ σε ένα νησί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με 39 ακόμα άτομα. Μαζί μας είναι η γιαγιά μου 70 ετών, και μία έγκυος στον 8ο μήνα με συσπάσεις που φοβάμαι ότι θα γεννήσει εδώ. Η πεντάχρονη Μαρία πέθανε από το θανατηφόρο δάγκωμα σκορπιού. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τη βοηθήσω. Η μεγαλύτερη αδερφή της Αya, εννέα ετών, δαγκώθηκε από σκορπιό το ίδιο βράδυ. Το 9χρονο κορίτσι ψήνεται στον πυρετό. Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρει μέχρι το πρωί. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας, έχω κουραστεί.

Τι θα συμβεί; Μπορεί όλοι να πεθάνουμε το πρωί. Το νησί είναι γεμάτο σκορπιούς και φίδια. Αυτή είναι η κόλαση επί της γης και κανείς δεν μας βοηθάει.
Οι Τούρκοι μας χώρισαν σε δύο ομάδες σαν να είμασταν ποδοσφαιρική ομάδα και μας πέταξαν σε αυτό το νησί. Είμαστε το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο χώρες. Δεν μας θέλουν, δεν μας ακούν, δεν μας βοηθούν».

Καταγγελίες

Η ίδια καταγγέλλει ακόμα ότι δύο πρόσφυγες πνίγηκαν και ένας πέθανε από ξυλοδαρμό από τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να μπουν σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων που αναφέρουν και ανθρωπιστικές οργανώσεις, η ομάδα τους είχε επαναπροωθηθεί από τις ελληνικές αρχές καθώς είχαν συλληφθεί άτυπα μόλις είχαν περάσει στην ελληνική όχθη. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι τρεις έχασαν τη ζωή τους τότε.

Ένας Σύρος, που πέθανε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού του, και δύο ακόμη από πνιγμό, αφού σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, αστυνομικοί τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να πέσουν στο ποτάμι, κολυμπώντας μέχρι την τουρκική όχθη, ενώ δεν γνώριζαν κολύμπι.

Στην Τουρκία μπήκαν σε κέντρα κράτησης αλλά όπως καταγγέλλουν στη συνέχεια τους πίεσαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαφορετικά τους απείλησαν ότι θα τους απέλαυναν στη Συρία.