Skip to main content

Αυτό είναι το προφίλ των δέκα επενδυτικών σχημάτων για το 30% του ΔΑΑ

Ποια είναι τα δέκα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο «Ελ. Βενιζέλος»

Με τη συμμετοχή δέκα επενδυτικών σχημάτων έληξε χθες η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (α' φάση) για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ).

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Ταμείο σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος».

Το προφίλ των δέκα επενδυτικών σχημάτων, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου:

1. FIRST STATE INVESTMENTS: H First State είναι μια παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επικεντρωμένη στην παροχή υψηλής ποιότητας, μακροπρόθεσμων επενδυτικών επιλογών στους πελάτες της. Διαχειρίζεται περίπου $153 δισ (AUD $ 223 δισ) κεφάλαια για λογαριασμό πελατών που περιλαμβάνουν θεσμικούς επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, χονδρέμπορους διανομείς και πλατφόρμες, οικονομικούς συμβούλους και τους πελάτες τους.

Η First Sate ξεκίνησε στην Αυστραλία το 1988 και είναι πλέον μια καθιερωμένη παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με μια διαφοροποιημένη βάση πελατών που υποστηρίζεται από περιφερειακές μονάδες. Η First State ανήκε στην Τράπεζας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας μέχρι τις 2 Αυγούστου 2019, όταν αποκτήθηκε από την Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. Ως εκ τούτου, βρίσκεται στο στάδιο της μετονομασίας σε First Sentier Investors.

2. Consortium of KKR – EGIS: Η KKR είναι μια παγκόσμια επενδυτική επιχείρηση με $206 δισ. περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, από τα οποία $11.9 δισ., τοποθετημένα σε υποδομές, με επενδύσεις σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων και των πιστώσεων, με στρατηγικούς εταίρους που διαχειρίζονται hedge funds. Η KKR ιδρύθηκε το 1976 από τον Henry Kravis και τον George Roberts.

Η Egis είναι ένας σημαντικός διεθνής όμιλος στον τομέα των μηχανικών κατασκευών και στους τομείς των υπηρεσιών κίνησης. Η Egis έχει μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τύπους συνεταιρισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (παραχωρήσεις, PPP, BOT, DBFO, ...) ως εταίρος μετοχικού κεφαλαίου πέραν του ρόλου της ως διαχειριστή. Η Egis επενδύει επίσης στα ίδια κεφάλαια των εταιρειών του έργου, είτε απευθείας είτε μέσω της Egis Investment Partners. Λειτουργεί 17 αεροδρόμια σε 8 χώρες (28 εκατομμύρια συνολικοί επιβάτες), συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου στην Κύπρο, όπου κατέχει μετοχικό κεφάλαιο 20%. Η Egis ανήκει κατά 75% στο Caisse des Dιpτts.

3. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS: Το GIP είναι ανεξάρτητος διαχειριστής υποδομών, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 51 δις δολαρίων. Η GIP έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη με γραφεία στο Λονδίνο, το Μουμπάι και το Σίδνεϊ και επενδύει στο μετοχικό κεφάλειο εταιρειών που αφορούν σε υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των υδάτων / αποβλήτων. Οι εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο της GIP έχουν συνδυασμένα ετήσια έσοδα άνω των $ 46δις και απασχολούν πάνω από 52.000 άτομα. Οι κοινοπραξίες που ηγείται το GIP έχουν αποκτήσει το Gatwick το 2009 και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου το 2012. Ήταν προηγουμένως μέτοχος του London City Airport. Το GIP βρίσκεται στη διαδικασία να δημιουργήσουν ένα fund ύψους $22δις (Global Infrastructure Partners (IV))

4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE: Η Ferrovial, S.A., προηγουμένως Grupo Ferrovial, είναι μια ισπανική πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των υποδομών μεταφορών και αστικών υπηρεσιών. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μέρος του δείκτη χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης IBEX 35. Η Ferrovial περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στους δείκτες IBEX-35, Dow Jones Sustainability και FTSEGood, και έχει σήμερα δραστηριότητες σε περισσότερες από 15 χώρες και απασχολεί περίπου 100.000 άτομα παγκοσμίως.

Οι τέσσερις κύριες επιχειρηματικές γραμμές της εταιρείας είναι: αεροδρόμια, κατασκευές, υπηρεσίες και διοδίων.

Η Ferrovial ολοκλήρωσε ή βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης εννέα μεγάλων συμβολαίων σχεδίασης-κατασκευής στη χώρα, συνολικού ύψους 9,1 δισ. δολαρίων. Εκτέλεσε κατασκευή σε 40 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

5. APG ASSET MANAGEMENT: Ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών κεφαλαίων στην Ολλανδία και στην Ευρώπη, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 529 δισ. ευρώ (Αύγουστος 2019) σε συνταξιοδοτικά περιουσιακά στοιχεία για τους πελάτες του. Η APG εξυπηρετεί 8 συνταξιοδοτικά ταμεία και παρέχει σύνταξη για μία στις πέντε οικογένειες στην Ολλανδία (πάνω από 4,5 εκατομμύρια συμμετέχοντες). Επενδύει σε όλες τις κύριες κατηγορίες ενεργητικού με περίπου το 2% των υπό διαχείριση κεφαλαίων να επενδύεται στα επενδυτικά κεφάλαια υποδομών της. Επενδύει ενεργά στις υποδομές από το 2004, έχοντας επενδύσει μέχρι σήμερα περίπου € 12,0 δισ. και διαχειρίζεται πάνω από 30 άμεσες συμμετοχές σε εταιρείες στους τομείς της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών μεταφορών. Μαζί με την QIC και την Swiss Life, η APG απέκτησε  το 2019 το 36% στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

6. GROUPE ADP: Η Groupe ADP είναι διεθνής διαχειριστής αεροδρομίων με έδρα το Παρίσι. Εκτός από τη διαχείριση των διεθνών αεροδρομίων του Παρισιού Charles de Gaulle, του αεροδρομίου Orly και του αεροδρομίου Le Bourget, κατέχει μετοχές σε 22 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, συνολικού ύψους 281 εκατομμυρίων επιβατών το 2018

7. VINCI AIRPORTS: Γαλλική εταιρεία παραχωρήσεων και κατασκευών, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία παγκοσμίως με βάση τα έσοδα και απασχολεί περισσότερους από 179.000 εργαζομένους. Ιδρύθηκε το 1899 ως Sociιtι Gιnιrale d'Enterprises.

Η VINCI είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Euronext στο Παρίσι και είναι μέλος του δείκτη Euro Stoxx 50.

Ο όμιλος αποτελείται από παραχωρήσεις - Αυτοκινητόδρομους, Αεροδρόμια, Σιδηρόδρομους, Στάδια - και συμβάσεις - Energies, Eurovia, κατασκευές.

Τα αεροδρόμια VINCI χειρίστηκαν 240 εκατομμύρια επιβάτες το 2018 σε 46 αεροδρόμια παγκοσμίως,
αποδίδοντας 1,607 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου

8. Consortium of MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING and CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION: Η Macquarie είναι ένας παγκόσμιος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε 30 αγορές. Παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων, χρηματοδοτική μίσθωση και χρηματοδότηση ενεργητικού, λιανική τραπεζική και διαχείριση πλούτου, πρόσβαση στην αγορά, συναλλαγές σε εμπορεύματα, επενδυτική τραπεζική και ίδιες επενδύσεις. Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 551 δισ. Δολαρίων (Μάρτιος 2019), έχει 13 δισ. Δολάρια σε καθαρά λειτουργικά έσοδα και 3 δισ. Δολάρια καθαρά κέρδη. Η Macquarie έχει επενδύσει στα αεροδρόμια της AGS, των Βρυξελλών, του Σίδνεϊ και έχει πουλήσει τη συμμετοχή της στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.

Η Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ για το έκτο της ευρωπαϊκό επενδυτικό κεφάλαιο υποδομών (MEIF 6), υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο ύψους 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει. Η βάση των επενδυτών αποτελείται από συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία.

9. AVIALLIANCE GMBh: Η AviAlliance είναι μια εταιρεία διαχείρισης αερολιμένων με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 ως Hochtief AirPort, θυγατρική του διεθνούς κατασκευαστικού ομίλου Hochtief. Η AviAlliance ελέγχει σήμερα το 40% του AIA, ενώ κατέχει μερίδιο 55% στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, 30% στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, 49% στο αεροδρόμιο του Αμβούργου και 40% στο αεροδρόμιο του San Juan.

10. Consortium of ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A. SICAR and ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF: Ιδρύθηκε το 1996 ως AXA Private Equity και εδρεύει στο Παρίσι. H Ardian ολοκλήρωσε με επιτυχία το spin-off και τον επανασχεδιασμό του το 2013. Είναι πλέον μια κορυφαία ιδιωτική επιχείρηση επενδύσεων με πάνω από 96 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, εκ των οποίων 16 δισ. είναι τοποθετημένα σε υποδομές. Επενδύει σε όλο τον κόσμο σε περισσότερα από 1.500 κεφάλαια και 150 εταιρείες.

Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 230 επαγγελματίες επενδύσεων σε 15 γραφεία