Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019
x

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ: ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΩΣ 70%

Η μείωση της συνολικής οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις όσων χρωστούν στα ταμεία θα πλησιάσει έως και το 70% του συνολικού χρέους.

Καλά είναι τα νέα για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που αντιμετωπίζουν το γολγοθά των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς έρχεται η νέα ρύθμιση για την εξόφληση τους, κάτι που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, η μείωση της συνολικής οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις όσων χρωστούν στα ταμεία και δεν μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα πλησιάσει έως και το 70% του συνολικού χρέους, επειδή το «κούρεμα» θα είναι διπλό. Δηλαδή, μείωση και της οφειλής, αλλά και πρόσθετη μείωση των προσαυξήσεων επί της οφειλής. Η μείωση της αρχικής οφειλής υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%.

Η νέα αυτή ρύθμιση, που θα φθάνει έως και τις 120 δόσεις, θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών όταν έρθουν στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι θα αφορά περίπου 950.000 οφειλέτες. Οι οφειλέτες αυτοί προέρχονται κυρίως από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και ο αριθμός τους περιλαμβάνει περίπου 580.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, από τον πρώην ΟΓΑ περίπου 360.000 αγρότες και περίπου 15.000 δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ. Επισημαίνεται ότι με τη νέα ρύθμιση ωφελημένοι θα είναι και όσοι έχουν υπερβεί το 62ο έτος της ηλικίας τους, αλλά λόγω αδυναμίας αποπληρωμής ή ρύθμισης των παλαιών οφειλών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή χρωστούν.

Πώς θα διενεργηθεί

Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου Μαρτίου περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:

  1. Θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2016, δηλαδή πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
  2. Αυτό σημαίνει ότι είναι χρέη τα οποία υπολογίστηκαν με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που ίσχυαν μέχρι τότε.
  3. Πάνω σε αυτά τα χρέη θα «έρθει» το κούρεμα. Δηλαδή, η πρώτη μείωση θα αφορά τον επανυπολογισμό του ύψους του αρχικού χρέους του οφειλέτη, όχι με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν, αλλά με βάση την ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 158 ευρώ που έχει ο ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον επανυπολογισμό θα μειωθεί δραστικά έως και 50% με 55% το αρχικό βασικό χρέος από ασφαλιστικές εισφορές.
  4. Στη συνέχεια θα υπάρξει «κούρεμα» των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής κατά 85%, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  5. Αφού «κουρευτούν» τόσο η αρχική οφειλή όσο και οι προσαυξήσεις, στο νέο ποσό της οφειλής που θα προκύψει θα προσδιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που θα είναι 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ.
  6. Ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου προβλέπει την ύπαρξη ευνοϊκών κριτηρίων για τους περίπου 70.000 ασφαλισμένους που είναι πάνω από 62 ετών και δεν μπορούν μέχρι σήμερα να πάρουν τη σύνταξή τους. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος με πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για την ύπαρξη και ηλικιακών κριτηρίων στην ένταξη στη νέα ρύθμιση όσων έχουν ήδη συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ