Skip to main content

Εντάσεις, μηνύσεις και αυτόφωρα στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διοίκηση και τους εμπόρους, με καταγγελίες, που έφτασε μέχρι και την επέμβαση της Αστυνομίας...

Έκρυθμες καταστάσεις ζει η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες, με τους εμπόρους των καταστημάτων της αγοράς να έχουν έρθει σε σύγκρουση με τη διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα, υποβλήθηκαν εκατέρωθεν μηνύσεις και σήμερα η Λαχαναγορά και Κρεαταγορά λειτουργούν παρουσία δυνάμεων της Αστυνομίας.

Αιτία της αναταραχής είναι η αναμόρφωση των τελών διέλευσης για τους αγοραστές από τα καταστήματα και τους εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς. Η απόφαση που έλαβε προ δεκαημέρου το διοικητικό συμβούλιο της ΚΑΘ ΑΕ άρχισε να εφαρμόζεται από χτες.

Η πρώτη μέρα της εφαρμογής όμως ήταν επεισοδιακή, με ένταση, με έφοδο της Αστυνομίας, με προσαγωγές, με μηνύσεις και αυτώφορα και με πολλή ταλαιπωρία.

Την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου συστήματος χρέωσης, σύμφωνα με τους εμπόρους, δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα και πολλά ευτράπελα. Υπήρξε κατά τους ίδιους ανετοιμότητα του συστήματος να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές φορτηγών πελατών των καταστημάτων, που έφτασαν μέχρι τα Μάλγαρα...

«Βλέποντας την έκρυθμη κατάσταση και τον εκνευρισμό από την αναμονή και προκειμένου να μη γίνουν επεισόδια και ξεφύγει η κατάσταση, πήγαμε από νωρίς το πρωί στις πύλες εισόδου των φορτηγών και καλέσαμε τους υπαλλήλους και την εταιρία φύλαξης να επιτρέψουν στους αγοραστές να εισέλθουν στην αγορά, χωρίς την πληρωμή τελών, αφού δεν ήταν έτοιμοι καν να εφαρμόσουν τις νέες χρεώσεις. Οι μπάρες άνοιξαν και εμείς πήγαμε στα μαγαζιά μας για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», περιέγραψε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων, Γιάννης Χαραλαμπίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, «ξαφνικά, στις 11.30' δεκάδες αστυνομικοί, περιπολικά, κλούβες κτλ. ήρθαν στο μαγαζί μου για να με συλλάβουν! Έπειτα από μήνυση εναντίον μου. Με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, όπου με ενημέρωσαν πως ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ ΑΕ είχε υποβάλει μήνυση εναντίον μου επειδή δήθεν παρεμπόδισα την είσπραξη των τελών, επειδή δήθεν απείλησα το προσωπικό που είχε επωμιστεί με το συγκεκριμένο καθήκον και επειδή εγώ ήμουν ο υπεύθυνος που άνοιξαν οι μπάρες και μπήκαν ελεύθερα τα φορτηγά. Μήνυση από τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος δεν ήταν εκεί!».

Ο κ. Χαραλαμπίδης υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή δήλωση εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου, Αντώνη Μπούρη.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν οι άλλοι έμποροι, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεσα κινητοποίηση περίπου 80 εξ αυτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της διοίκησης της ΚΑΘ ΑΕ και διαμαρτυρήθηκαν. Έγινε επέμβαση της Αστυνομίας εκ νέου και προσήχθη και ο κ. Μπούρης στο τμήμα, όπου του έγιναν συστάσεις και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ σε βάρος του κ. Χαραλαμπίδη ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτωφόρου.

«Αν δε μεσολαβούσαμε θα είχαμε έκτροπα από τους ανθρώπους, που αναγκάζονται να περιμένουν στα φορτηγά τους επί πέντε ώρες στον καυτό ήλιο. Τους προστατεύσαμε, αλλά δε θα ξαναγίνει κι ας τα βγάλουν μόνοι τους πέρα. Σήμερα ήταν χαλαρή μέρα, όμως αύριο που θα έχει πολλή κίνηση θα δούμε τι θα γίνει», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα με τις νέες χρεώσεις, που ισχύουν μόνο για τους αγοραστές κι όχι τους προμηθευτές, έχει δημιουργήσει έντονα ζητήματα εντός της Λαχαναγοράς και της Κρεαταγοράς.

Από τις χρεώσεις κατόρθωσαν να εξαιρεθούν μόνο οι έμποροι των λαϊκών αγορών. Οι υπόλοιποι όμως καλούνται να πληρώσουν με τα νέα τιμολόγια. Οι έμποροι επισημαίνουν ότι επιβάλλονται τεράστιες αυξήσεις, η διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ ότι έγινε απλά εξορθολογισμός, χρεώνονται πλέον και οι αγοραστές της Κρεαταγοράς, που δεν χρεώνονταν μέχρι σήμερα και με την αναπροσαρμογή και τον περιορισμό των κατηγοριών χρέωσης, άλλοι πληρώνουν λιγότερα, άλλοι περισσότερα.

Χρεώσεις στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ισχύουν από το 2011. Σε αντίθεση με την ανταγωνιστική Κεντρική Αγορά Αθηνών, όπου δεν επιβάλλονται τέλη διέλευσης. Αυτό το γεγονός από μόνο του έχει δημιουργήσει κόντρες.

Οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι «με τα τέλη διέλευσης η ΚΑΘ ΑΕ αυξάνει τα έσοδά της, αλλά στην ουσία υποθηκεύει το μέλλον της Κεντρικής Αγοράς, διότι θα χάσουμε πελάτες. Το 50% - 60% των πελατών είναι από τις βαλκανικές χώρες και αυτοί διαθέτουν οχήματα μεγάλα (συρόμενα και επικαθίμενα). Μέχρι πρότινος πλήρωναν 13,5 ευρώ ως τέλος διέλευσης και τώρα πληρώνουν 25. Ένα φορτηγό δηλαδή από τη Βουλγαρία για πέντε διελεύσεις την εβδομάδα θα πληρώνει 125 ευρώ. Γιατί να έρθει εδώ για να ψωνίσει. Υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας. Οι κατηγορίες είναι ανά τονάζ των αυτοκινήτων και στα μικρά αυτοκίνητα έως 5,5 τόνων το τέλος διέλευσης από 0,80 ευρώ πήγε στα 2 ευρώ (αύξηση 150%), ενώ στη μεσαία κατηγορία από 2,5 ευρώ πήγε στα 5 και στα 10ευρώ (αύξηση έως 400%). Ήδη φεύγει κόσμος και αυτοί που χάνουν είναι οι έμποροι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 95% της λειτουργίας της Κεντρικής Αγοράς».

Η διοίκηση

Ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «λάβαμε προ δεκαημέρου την απόφαση ως δ.σ. για εξορθολογισμό των διαδικασιών των τελών εισόδου στην αγορά όχι για να αυξήσουμε τα έσοδα, αλλά για να περιορίσουμε τις κατηγορίες των χρεώσεων και τις διαφορετικές τιμολογήσεις, να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα και να το κάνουμε ηλεκτρονικό. Στη μεγάλη πλειοψηφία των εισόδων, δηλαδή στην κατηγορία των εμπόρων των λαϊκών αγορών αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τη χρέωση στα 0,80 ευρώ. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 60% - 70% των διελεύσεων. Οι κατηγορίες μειώθηκαν και οι χρεώσεις μεταβλήθηκαν, με αποτέλεσμα ορισμένοι να πληρώνουν μικρότερο τέλος και κάποιοι μεγαλύτερο. Η μέγιστη χρέωση από τα 29 ευρώ έπεσε στα 25. Πολλοί επίσης με μικρό τονάζ από τα 4 και 5 ευρώ χρεώνονται πλέον με 2. Δεν υπάρχει ουσιαστική αύξηση των εσόδων από τις νέες χρεώσεις, ενώ για πρώτη φορά από τότε που επιβλήθηκε τέλος διέλευσης εντάχθηκαν στην τιμολόγηση και οι διελεύσεις αγοραστών της Κρεαταγοράς, που ήταν λογικό για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης να γίνει».

Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «υπήρξε μη αναμενόμενη αντίδραση από τους εμπόρους, δηλαδή τους ενοικιαστές των καταστημάτων της ΚΑΘ. Υποστήριξαν ότι αυτή η αλλαγή θα τους καταστρέψει. Την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων τελών διέλευσης υπήρξε επίθεση στις πύλες εισόδου, που άνοιξαν τις μπάρες και πέρασαν ελεύθερα τα αυτοκίνητα. Ακολούθησαν οι μηνύσεις. Σήμερα τα πράγματα κύλησαν ομαλά, με την παρουσία όμως της αστυνομίας».

Ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ επισήμανε ότι «κατηγορούν τη διοίκηση ότι για μια διαδικασία εκσυγχρονισμού του χώρου πάμε να καταστρέψουμε την Κεντρική Αγορά. Είναι δυνατόν να μη θέλουμε να πάει καλά η εταιρία που διοικούμε; Όταν το 2011 επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τέλη είχαμε πάλι τα ίδια. Και καμιά καταστροφή δεν έγινε...».