Skip to main content

Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο με επτά νεκρούς (φωτο + video)

Ένα λευκό βαν έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, παρασύροντας 15-20 άτομα. Ακολούθησε επίθεση με μαχαίρια στην αγορά του Μπόροου.

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η η νύχτα τρόμου που έζησε το Λονδίνο με δύο διαδοχικά χτυπήματα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην κοντινή λαϊκή αγορά του Μπόροου το βράδυ του Σαββάτου.

Τα δύο περιστατικά αντιμετωπίζονται επισήμως ως τρομοκρατικά, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον άλλοι 48 έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε έξι νοσοκομεία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι 21 εκ των 48 τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες, μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Η τρομοκρατική επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Βρετανίας) με ένα λευκό βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς, παρασύροντας 15-20 άτομα, με ταχύτητα περίπου 80χλμ./ώρα. Στη συνέχεια, οι τρεις επιβαίνοντες στο βαν βγήκαν από το όχημα και άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι τρομοκράτες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ».

Η δεύτερη έγινε στην κοντινή αγορά του Μπόροου όταν τουλάχιστον τρεις μασκοφόροι με μαχαίρια  επιτέθηκαν και χτύπησαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες: Η πρώτη ήταν στο Γουέστμινστερ, τον Μάρτιο, με δράστη τον Χαλίντ Μασούντ που παρέσυρε πεζούς και μαχαίρωσε αστυνομικό και η δεύτερη στο Μάντσεστερ τον Μάιο όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Επανεξετάζονται τα σχέδια για αστυνόμευση

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρόουλι, ανώτερο αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, «οι ένοπλοι αστυνομικοί αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήλθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ».

«Δυστυχώς, έξι άνθρωποι απεβίωσαν πέραν των τριών δραστών που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί», πρόσθεσε ο ίδιος. «Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήσαν ψεύτικα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας σημείωσε ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλοι δράστες πέραν των τριών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανδρών της.

Η αστυνομία του Λονδίνου σημείωσε ακόμη ότι τα σχέδιά της για την αστυνόμευση στη βρετανική πρωτεύουσα επανεξετάζονται μετά τις χθεσινές επιθέσεις και το κοινό θα πρέπει να περιμένει ότι θα βλέπει περισσότερα στελέχη της σε όλη την πόλη στο εξής.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι έχει μεταφέρει περισσότερους από 30 ανθρώπους σε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας μετά την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη Γέφυρα του Λονδίνου από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

Φωτογραφία ντοκουμέντο με έναν εκ των δραστών

 

 


Νωρίτερα η Voria.gr έγραφε:

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, ένα ιδιαίτερα συμβολικό σημείο της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης. 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC ότι ένα λευκό κλειστό φορτηγάκι βγήκε από το οδόστρωμα και χτύπησε πέντε ή έξι πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο σταθμός του υπογείου London Bridge έκλεισε, κατόπιν σχετικού αιτήματος της αστυνομίας.

Για «πολύ σοβαρό περιστατικό» μιλούν οι Αρχές χωρίς να δίνουν επιπλέον πληροφορίες

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το βαν έχει παρασύρει τουλάχιστον 15 έως 20 ανθρώπους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τουλάχιστον έξι άνθρωποι κείτονται στο έδαφος «χωρίς να κινούνται