Skip to main content

«Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»:Ένα ευρωπαϊκό βραβείο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Θα απονέμεται σε κορυφαίες προσωπικότητες ή οργανισμούς για τη συμβολή τους στην ανάδειξη αρχών, αξιών και δεσμών για τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιδέα

Ένα νέο πανευρωπαϊκό βραβείο, το βραβείο Θεοφανώ, αντίστοιχο με αυτό του Καρλομάγνου που έχει απονεμηθεί έως τώρα σε αρχηγούς κράτους και εξέχουσες προσωπικότητες, θα απονέμεται από φέτος και κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη σε μια τελετή που θα συγκεντρώνει πάνω της το ευρωπαικό και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του βραβείου και του ομώνυμου ιδρύματος έγινε σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται ετησίως σε κορυφαίες προσωπικότητες ή οργανισμούς για τη συμβολή τους στην κατανόηση και ανάδειξη των αρχών, των αξιών και των δεσμών, που διαμορφώνουν τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιδέα και ταυτότητα.

Η απονομή θα γίνεται σε επίσημη τελετή στη Ροτόντα ενώ η αρχή θα γίνει φέτος στις 9 Νοεμβρίου οπότε και θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο.

Η βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ, ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή, νυμφεύθηκε τον Otto II και στέφθηκε από κοινού με αυτόν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατό του διατήρησε τον τίτλο της αυτοκράτειρας. Είχε καθοριστική συμβολή στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου.

O Herman Van Rompuy, τ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, τόνισε πως το βραβείο είναι γεμάτο συμβολισμούς. Όπως επισήμανε, η αυτοκράτειρα Θεοφανώ, η οποία πέθανε στα εδάφη της σημερινής Ολλανδίας συνέδεσε με την παρουσία της τη Δύση με την Ανατολή. Επίσης η ίδια ως γυναίκα που κυριάρχησε δυναμικά στην τότε πολιτική σκηνή αποτελεί σύμβολο ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

«Σήμερα χρειαζόμαστε γέφυρες», υπογράμμισε ο κ. Rompuy προσθέτοντας πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι και να παραμείνει ένωση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως η αρχή του πολιτισμού μας είναι ο ουμανισμός και πως τώρα χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Δεν παρέλειψε, ακόμα, να αναφερθεί, μιλώντας για την ιστορία και τη μεταφορά γνώσης από τον έναν αιώνα στον άλλο, στον Μέγα Αλέξανδρο. «Όλοι καταγόμαστε από κάποιον τόπο. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατάγεται από αυτόν εδώ».

Για το βραβείο μιλησε αναλυτικά ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Σταύρος Ανδρεάδης ο οποίος εξήγησε με ποιον τρόπο θα γίνεται η βράβευση.

Όπως επισήμανε, έχει ήδη συγκροτηθεί μια συμβουλευτική επιτροπή από εξέχουσες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, που απαρτίζεται μεταξύ άλλων απο πρώην αρχηγούς κρατών, επιστήμονες, καθηγητές και επιχειρηματίες. «Η σύνθεση της επιτροπής υπογραμμίζει την επιθυμία να είναι ευρωπαϊκή και πρόεδρος της θα είναι ο κ. Rompuy», σημείωσε. Ανάμεσα στην επιτροπή θα είναι και τέσσερις Έλληνες: ο Πάνος Τζώνος, ο Βασίλης Σκουρής, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο Γιώργος Πρεβελάκης.

Η επιτροπή αυτή, που απαρτίζεται κυρίως από Έλληνες, θα έρχεται με τρεις προτάσεις στη διοικούσα επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο βραβευόμενος.

Την εκδήλωση και την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημείωσε πως χαίρεται και καμαρώνει για την πρωτοβουλία αυτή που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Όπως πρόσθεσε, η πόλη έχει αποδείξει ότι είναι ένα μητροπολοτικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Νότου και Βορρά.

Από πλευράς του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σημασία που έχει αυτό το βραβείο για τη Θεσσαλονίκη. «Το βραβείο αναδεικνύει την ιστορία και την πορεία του τόπου μας αλλά και την επίδραση που είχε στη διαμόρφωση της Ευρώπης», τόνισε.

Τέλος, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης που συντόνιζε την συνέντευξη τύπου σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι ίδια με εκείνη του βραβείου Καρλομάγνου που θεσμοθετήθηκε το 1950. «Το βραβείο Θεοφανώ συμβολίζει μια Ευρώπη που διευρύνεται», επισήμανε.