Skip to main content

Αυτοψία Οικολόγων στο ρέμα Δενδροποτάμου: «Όνειδος η ρύπανση!»

Η περιοχή των εκβολών του Δενδροπόταμου είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη και ρυπασμένη, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μ. Τρεμόπουλος

Την ύπαρξη αποβλήτων, «δολοφονικών ρύπων», σκουπιδιών, μπάζων και πετρελαιοειδών διαπίστωσε σε επίσκεψή του στις εκβολές Δενδροπόταμου, στα δυτικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος, που έκανε αυτοψία στην περιοχή.

«Η περιοχή των εκβολών του Δενδροπόταμου είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη και ρυπασμένη, καθώς έχει επιβαρυνθεί από τα παλιά βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν, από τα λύματα που πέφτουν από το Α3 αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, από αποθέσεις σκουπιδιών και μπάζων, ενώ εντός της κοίτης έχει διαπιστωθεί από μελέτες η παρουσία ολικών υδρογονανθράκων πετρελαιοειδών και ψευδαργύρου. Ένα μεγάλο μέρος από όλα αυτά καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, ιδιαίτερα μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Η ΕΥΑΘ εισπράττει επί δεκαετίες τέλη αλλά τα απόβλητα μιας τεράστιας περιοχής, από το λιμάνι μέχρι τον Δενδροπόταμο, συνεχίζουν να πέφτουν σε αυτόν και από εκεί στη θάλασσα. Ο συνδετήριος αγωγός με τον ΚΑΑ δεν λειτουργεί και ούτε φρόντισε να γίνει έστω ένας τοπικός βιολογικός σταθμός. Μόνο μετά το περσινό πρόστιμο από τη Διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής κόμβου Κ16 – Δενδροποτάμου, αφού όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος έσβησε το πρόστιμο των 224.000 ευρώ. Η ρύπανση συνεχίζεται και τα έργα πρέπει να επισπευσθούν, όπως και τα έργα εξυγίανσης του χώρου των παλιών βυρσοδεψείων, και να γίνει απομάκρυνση των μπάζων και των πετρελαιοειδών. Επίσης, θα πρέπει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση και οι ιδιώτες ρυπαντές της περιοχής. Τέλος, θεωρούμε λογικό ότι μετά από όλες αυτές τις δημόσιες δαπάνες για την αναβάθμιση του χώρου, αυτός θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες και όχι για ιδιωτική εκμετάλλευση. Μια αποκατάσταση του εκβολικού οικοσυστήματος θα είχε και εκπαιδευτική αξία, πέρα από την αναψυχή και το πρασίνισμα μιας περιοχής με έντονες βιομηχανικές και λιμενικές δραστηριότητες», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα φερτά υλικά και μπάζα εντός της κοίτης του Δενδροπόταμου έχουν μερικώς στομώσει την εκβολή. «Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει τις υγροτοπικές λειτουργίες του ρέματος και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Σε μελέτες του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εντοπίστηκε επιβάρυνση του εδάφους από ολικούς υδρογονάνθρακες πετρελαιοειδών, καθώς και επιβάρυνση από χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α», επισημαίνεται.

Αυτοψία έγινε και στην περιοχή του Α3 αντλιοστασίου της περιοχής Δενδροποτάμου, όπου, όπως σημειώνεται, «μετά την επιβολή και κατοπινή ακύρωση από το ΥΠΕΝ του διοικητικού προστίμου που επιβλήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην ΕΥΑΘ Α.Ε. το 2018, η κατάσταση συνεχίζει να είναι απαράδεκτη, με τη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων λυμάτων στην κοίτη του Δενδροποτάμου και στη θάλασσα. Αν και το ΥΠΕΝ καταλόγιζε την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων εδώ και 20 χρόνια στο ελληνικό δημόσιο (δηλ. στο Υπ. Υποδομών) και στην Περιφέρεια, έγινε τελικά η προκήρυξη της κατασκευής των αναγκαίων έργων για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής κόμβου Κ16 – Δενδροποτάμου και η ΕΥΑΘ Α.Ε. συγχρηματοδοτεί τα συγκεκριμένα έργα με 3 εκατ. ευρώ».

Η επίσκεψη επεκτάθηκε και στη διπλανή περιοχή των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων βυρσοδεψείων, όπου από τις ίδιες μελέτες, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «εντοπίστηκε βαριά ρύπανση του υπεδάφους και του υπόγειου νερού από ανόργανους και οργανικούς ρυπαντές (χρώμιο, VOCs=Πτητικές Οργανικές Ενώσεις, ψευδάργυρος και αρσενικό), με συγκεντρώσεις που σε ορισμένες παραμέτρους, όπως το χρώμιο, ξεπερνούν και το δεκαπλάσιο της οριακής τιμής που επιβάλλεται απορρύπανση με βάση τα διεθνή πρότυπα. Υπογραμμίζεται ότι το χρώμιο χρησιμοποιούνταν μόνο κατά το διάστημα λειτουργίας των βυρσοδεψείων και έχει παραμείνει από τότε, αποτελώντας σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, ενώ μπορεί να διαρρεύσει προς τον Δενδροπόταμο και τη θάλασσα».