Skip to main content

Αυτοψία Στυλιανίδη στην Κέρκυρα για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Στην Κέρκυρα βρέθηκε κλιμάκιο του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Τι δήλωσε ο υπουργός για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Στην Κέρκυρα μετέβη σήμερα, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και στελέχη του υπουργείου.

Ο υπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στις ζημιές που έχει υποστεί το νησί εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ιδίως στην περιοχή της Άφρας, στη γέφυρα του Ποταμού, καθώς και στην περιοχή της Μεσογγής. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή των βουλευτών του νησιού, Στέφανου Γκίκα, Αλέξανδρου Αυλωνίτη και Δημήτριου Μπιάγκη, καθώς και της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και αντιπεριφερειαρχών. Συμμετείχαν, επίσης, οι δήμαρχοι του νησιού, καθώς και στελέχη της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.



Κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές του νησιού, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη εδώ εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Χρειαζόμαστε, όπως έχω ήδη τονίσει, και τη συνεργασία του Στρατού. Έχουμε ενημερωθεί ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκή μηχανήματα για να μπορέσουν να δράσουν άμεσα. Οι δήμοι, κανονικά, καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, αλλά δεν υπάρχουν τα μηχανήματα στην Κέρκυρα. Για αυτό, μεριμνήσαμε ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να έρθει σε απευθείας επαφή ο δήμος και η Περιφέρεια με τον Στρατό, ώστε να έρθουν τα μηχανήματα που χρειάζονται το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα και να επουλώσουμε τις πληγές».

Ο υπουργός τόνισε ότι «προσπαθούμε να προλάβουμε γεγονότα. Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί με την Περιφέρεια και τους δήμους η στρατηγική για τα αντιπλημμυρικά έργα [που χρειάζεται να υλοποιηθούν], αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε με την αυτοψία να βοηθήσουμε, έτσι ώστε, στην επόμενη κακοκαιρία, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Θα πάμε σε όλες τις περιοχές που μας υποδεικνύει η Πυροσβεστική ότι υπάρχουν ευάλωτα σημεία και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την Περιφέρεια. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές παλιές αμαρτίες που πρέπει να επιλυθούν, αλλιώς η Κέρκυρα θα βρίσκεται μονίμως σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και θα πρέπει εμείς να προλάβουμε. Έχουν γίνει δρόμοι και κατασκευές με άναρχο τρόπο, με βάση πρότυπα προηγούμενων εποχών. Τώρα πρέπει να πάμε μπροστά. Αυτό είναι το βασικό».

«Επίσης, να σημειώσω ότι χαίρομαι να μιλάω με τους πολίτες και να μου θέτουν τα προβλήματα. Και χάρηκα πολύ, διότι δύο πολίτες εδώ που ζουν το πρόβλημα, τα είπαν έξω από τα δόντια», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε τα εξής: «Το πρώτο που θέλω να πω και θα επιμείνω πολύ σε αυτή τη δήλωση σε κάθε μου εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εδώ στη Κέρκυρα είχαμε ήρωες που πάλεψαν για να σωθούν 72 ζωές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έργο αυτών των ηρώων. Είναι οι Πυροσβέστες μας, οι Αστυνομικοί μας, είναι το Λιμενικό Σώμα, οι άνθρωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Εάν δεν ξεκινήσουμε με αυτή την αναγνώριση, θα είμαστε αγνώμονές και θα το λέω πάντα. Τους ευχαριστούμε για αυτό που έκαναν στην πιο δύσκολη στιγμή του νησιού. Τους ευχαριστώ εκ μέρους της Κυβέρνησης κι εκ μέρους όλων μας.

Το δεύτερο είναι ότι οι υποδομές του νησιού είναι γερασμένες - δεν υπάρχει αμφιβολία. Αντιλαμβάνεστε ότι με τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης [που αντιμετωπίζουμε], αυτές οι γερασμένες υποδομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σωστά και ούτε να εξυπηρετήσουν, κυρίως και πάνω από όλα, την ασφάλεια των πολιτών. Χρειαζόμαστε σαφέστατα έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στο νησί εδώ και χρόνια - αντιπλημμυρικά έργα σοβαρής εμβέλειας.



Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαχειρίζεται την άμεση παρέμβαση, να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι στην επόμενη καταιγίδα δεν θα έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Θα συνεχίσουν, λοιπόν, τη λειτουργία τους τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα - μια εξαιρετική ιδέα που λειτούργησε πολύ καλά σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό συμφωνούν και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και όλοι όσοι συμμετείχαν στη λειτουργία τους αυτές της ημέρες της κακοκαιρίας.  

Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες, με τη βοήθεια του Στρατού -διότι, όπως προείπα-δεν υπάρχουν δυστυχώς μηχανήματα στο νησί, ούτε εργολάβοι, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό ορισμένων σημείων. Είμαστε σε επαφή με τον Στρατό, φέραμε και την Περιφέρεια σε επαφή κι έρχονται αύριο τεχνικοί για να δουν ποια μηχανήματα ακριβώς χρειάζονται, ώστε να έρθουν το συντομότερο, ίσως ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα.

Αυτά είναι άμεσα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή ξεκινάμε και ένα λεγόμενο «master plan», το οποίο θα επικεντρωθεί εκεί όπου χρειάζονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Ένα «master plan» που θα συμβαδίζει με τη νέα λογική της Πολιτικής Προστασίας: Πρόληψη - Ετοιμότητα / Προετοιμασία - Ανθεκτικότητα».