Skip to main content

Οι αυτοψίες Τζιτζικώστα και οι πρωτοβουλίες του πρύτανη ΑΠΘ για την πανδημία

Η μεγάλη απώλεια του Δημήτρη Φατούρου, τα μηνύματα σε Ψωμιάδη και Κυρίζογλου λόγω κορωνοϊού και οι αυτοψίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

-Μεγάλη η απώλεια του Δημήτρη Φατούρου για τη Θεσσαλονίκη. Η φωνή του είχε λείψει για αρκετό καιρό από τα κοινά της πόλης, όμως το στίγμα του έμεινε ανεξίτηλο. Η θητεία του στην πρυτανεία του ΑΠΘ αξιομνημόνευτη, όπως και η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1990, που αποτέλεσε τότε το αντίπαλο δέος της κεντροαριστεράς απέναντι στην κεντροδεξιά, που εκπροσωπούσε ο αείμνηστος Ντίνος Κοσμόπουλος, ο οποίος τελικά αναδείχτηκε νικητής. Για λίγους μήνες διατέλεσε και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Παιδείας στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αναγνώρισή του υπήρξε καθολική. Άφησε την προσωπική σφραγίδα του στην αρχιτεκτονική, στην τέχνη (ως συγγραφέας και ζωγράφος) και στην παιδεία.

-Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους, παρότι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Λάζαρος Κυρίζογλου. Οι δυο έμπειροι πολιτικοί δεν είχαν έντονα συμπτώματα, όμως τήρησαν την καραντίνα υποδειγματικά. Το γεγονός πάντως ότι νόσησαν έχει ανησυχήσει και όλο το υπόλοιπο τοπικό πολιτικό προσωπικό, διότι γνώριζαν ότι και οι δυο τους ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί και τηρούσαν τα μέτρα προστασίας. Οι κ.κ. Ψωμιάδης και Κυρίζογλου δέχτηκαν τηλεφωνήματα και μηνύματα για περαστικά από χιλιάδες κόσμου.

-Αυτοψίες στα σημαντικότερα οδικά έργα, που εξελίσσονται εν μέσω πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, πραγματοποιεί στις μέρες του lockdown ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Από τα σπουδαιότερα είναι τα έργα στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του ανισόπεδου κόμβου της Λαχαναγοράς (Κ16), όπου ήδη το τοπίο έχει αλλάξει. Επίσης, ο περιφερειάρχης σε ανύποπτο χρόνο επιθεώρησε τις εργασίες στην περιφερειακή οδό, στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, όπου αρχίζει το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του παράπλευρου δικτύου, ενώ στα social media ανάρτησε και εικόνες από τις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο των δήμων Σιθωνίας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Αριστοτέλη στη Χαλκιδική. Δεν είναι τυχαίο ότι στους προσωπικούς του λογαριασμούς ο περιφερειάρχης ανεβάζει όλες τις αναρτήσεις από τα οδικά έργα που εξελίσσονται στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με την επίβλεψη των τοπικών αντιπεριφερειαρχών.

-Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, δεν κρύβεται στα δύσκολα. Αντιθέτως, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και έχει καταφέρει να συζητούνται στην πόλη, καθώς έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά της. Ανοιχτό πανεπιστήμιο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Το είχε ανάγκη και το ΑΠΘ και η πόλη. Μόνον στο θέμα του κορωνοϊού, ο πρύτανης ανέδειξε την πανεπιστημιακή δουλειά με τον έλεγχο των λυμάτων, ενώ ήταν από τους λίγους, που ακύρωσαν εκδηλώσεις στο τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου, για να στείλει το δικό του μήνυμα, ικανοποίησε το αίτημα για τεστ στους φοιτητές των εστιών, λειτούργησε την τηλεκπαίδευση και έκλεισε το πανεπιστήμιο για τη 17η Νοεμβρίου, τη γιορτή του Πολυτεχνείου, με το αιτιολογικό της αδυναμίας αποφυγής συναθροίσεων εν μέσω lockdown. Κι όλα αυτά ενώ ήταν σε καραντίνα, αφού ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.