Skip to main content

Αυτοσυγκράτηση από την Άγκυρα ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, έκανε λόγο για «νόμιμες ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε στην Άγκυρα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη» επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: “Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας”. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.