Skip to main content

Αυτοσυγκράτηση από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου ζητεί ο Κοντονής

Για όλους και για όλα, αναφορικά με τον αθλητισμό στη χώρα, μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού - Τι είπε για τα μέτρα ασφαλείας και τι ομάδα... ήταν

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη σχετικά με τον ελληνικό αθλητισμό και τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει σε όλες τις βαθμίδες του, παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στον περιορισμό της σπατάλης, στην εκκαθάριση των χρεών προς τα στάδια και στην αποκατάσταση των ζημιών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει πρόταση για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι στην ΚΑΕ ΑΕΚ.

«Πριν από μερικές ημέρες μίλησα στη Βουλή για την κατάσταση των εθνικών σταδίων, είπα ότι βρήκαμε ανείσπρακτα ποσά στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ, 13 εκ. ευρώ στο πρώτο και 4 εκ. στο δεύτερο στάδιο, χρήματα που δεν έχουν πληρώσει ομάδες, ακόμη και εμπορικές εταιρείες οι οποίες έκαναν εκθέσεις κ.λ.π.», σημείωσε για τα χρέη προς το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ.

«Ορισμένα ποσά από αυτά έχουν παραγραφεί. Αυτή τη στιγμή κάνουμε προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή και με ομάδες που έκαναν χρήση των σταδίων κι έχει παραγραφεί ένα μέρος των χρημάτων για να αποδοθούν στην Πολιτεία […]οπότε ορισμένες ομάδες με θετικό πνεύμα ήρθαν να λύσουν αυτή την εκκρεμότητα. Ήδη εισπράττονται κάποια χρήματα. Στο ΟΑΚΑ υπάρχει μια ροή, υπάρχουν και ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν», συνέχισε ο κ. Κοντονής.

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μας είναι να έχουμε εκείνα τα έσοδα για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στα στάδια. Βρήκαμε το ΟΑΚΑ σε μια κατάσταση που είναι απερίγραπτη. Στο ταρτάν του στίβου που διεξάγεται το ύψος είχε να γίνει συντήρηση 11 χρόνια. Σε περιφερειακά στάδια η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Αυτή την κατάσταση σιγά σιγά θα την συμμαζέψουμε με περιορισμό στις σπατάλες», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

«Έχουν ξεκινήσει τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε βάθος τριετίας και η πρώτη ενημέρωση που έχω από τους ελεγκτές δεν φέρνει καλά νέα, αλλά θα περιμένω το πόρισμα. Περιορίσαμε τα λειτουργικά έξοδα της Γραμματείας στο πρώτο εξάμηνο που ήταν η κυβέρνηση της Αριστεράς σε 39.000 ευρώ, έναντι ποσού άνω του 1 εκ. ευρώ που υπήρχε μέχρι τότε για το ίδιο χρονικά διάστημα. Αν περιορίσουμε τις σπατάλες, τότε μπορούμε να αποδώσουμε και πάλι στο λαό αυτά τα χρήματα και στην αθλούμενη νεολαία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τη χρήση του κλειστού στο Γαλάτσι, ο κ. Κοντονής ανέφερε: «... Η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ όλο τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ. Μπορείς να αξιοποιήσεις το στάδιο αν δεν έχεις παράλληλα και τον περιβάλλοντα χώρο; Τώρα καταστρώνεται ένα σχέδιο από τη διοίκηση του ΣΕΦ, το οποίο θα υποβάλλουμε για να περάσει ο χώρος και πάλι σε αυτό […] Υπάρχουν άλλα στάδια που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν ρημάξει. Του Γαλατσίου για παράδειγμα. Εκεί εμείς είχαμε έρθει σε μια συνεννόηση με την ΑΕΚ του μπάσκετ, να κάνει μία επένδυση 2 εκ. ευρώ στο στάδιο και να το χρησιμοποιεί από τις 3 το μεσημέρι και μετά για αγώνες και προπονήσεις. Μέχρι τις 15:00 να παραμένει το στάδιο στο Δήμο και τα σχολεία της περιοχής […] Το θέμα προχωρά θα δούμε και τις διαθέσεις του ιδιώτη επενδυτή […] Το στάδιο λεηλατήθηκε, δεν το φύλαγε κανένας, έχουν κλέψει ακόμη και τα πόμολα από τις πόρτες και το παρκέ».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα, είπε: «Από φέτος υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλες τις ομάδες της Α΄ Εθνικής, ένας νόμος που υπήρχε εδώ και 10 χρόνια αλλά δεν εφαρμοζόταν. Από 1η Νοεμβρίου θα μπουν και οι χώροι ελέγχων στην είσοδο, τα λεγόμενα τουρνικέ, οι κάμερες έχουν μπει σε όλα τα γήπεδα και λειτουργούν, αλλά πρέπει να ξέρεις ποιος μπαίνε ι και που κάθεται. Με αυτά τα μέτρα αλλά και την κάρτα φιλάθλου που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, προχωράμε».

Μιλώντας για τις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υφυπουργός τόνισε: «Για το θέμα των υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, αυτές ελέγχονται […] Αν υπάρχουν παρεμβάσεις από μεγαλοπαράγοντες στη Δικαιοσύνη, είναι η ίδια υπεύθυνη να τις κόψει εν τη γενέσει τους».

Σχολιάζοντας τη σφοδρή αντιπαράθεση Μαρινάκη – Μελισσανίδη, μετά το ντέρμπι του Σαββάτου στο «Γ.Καραϊσκάκης», ο ίδιος σημείωσε: «Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ παραγόντων δεν με ικανοποιεί και ως αρμόδιο υπουργό δεν μου αρέσει. Την προηγούμενη περίοδο είχα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, τώρα θα δω, αν συνεχιστεί αυτό […] Είναι πολύ άδικο να χαλά αυτή η εικόνα με δηλώσεις οι οποίες γίνονται στα καλά καθούμενα. Θέλω να κάνω μία έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ιδίως όταν δεν υπάρχει και λόγος».

Ερωτηθείς για την ομάδα που συμπαθεί, ο Στ. Κοντονής ανέφερε: «Μέχρι τα 15 μου ήμουν με τον Παναθηναϊκό. Μετά γνώρισα την Αριστερά [...] Ο αδελφός μου ήταν Ολυμπιακός και ξυπνούσα κάθε πρωί με τις φωτογραφίες των παικτών του Ολυμπιακού πάνω από το κεφάλι μου και εκείνος με του Δομάζου και του Αντωνιάδη. Αυτό μας έκανε να αντιληφθούμε από μικρή ηλικία ότι είναι κάτι πολύ φυσιολογικό να είμαστε διαφορετική ομάδα».