Skip to main content

Αύξηση των συντάξεων χηρείας στο πακέτο παροχών της κυβέρνησης

Προωθείται διάταξη που θα αυξάνει το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει η χήρα ή ο χήρος, ώστε να φτάσει στο 70%, από 50% σήμερα.

Δυνατό προεκλογικό πακέτο παροχών προετοιμάζει η κυβέρνηση όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρας.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «πάγωμα» των περικοπών και την αύξηση των συντάξεων χηρείας, ενώ εκεί θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις  για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το περίγραμμα της νέας προωθούμενης νομοθετικής διάταξης έδωσαν στους εκπροσώπους των συνταξιούχων ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Μαξίμου. Αφορά δε διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 που οδηγούσαν μεν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, αλλά και μια μεγάλη ομάδα πολιτών, κυρίως γυναικών, άνεργων ή νοικοκυρών, στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης.

Τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου έχει μάλιστα δεσμευτεί πως θα καταργήσει και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας εμμέσως σημαντικές πιέσεις στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, βέβαια, και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εδώ και μήνες επεξεργάζεται αλλαγές, όμως η προεκλογική συγκυρία φαίνεται πως οδήγησε όχι μόνο στο πάγωμα των περικοπών, αλλά και στην αύξηση των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι θα ανασταλεί το ηλικιακό όριο των 55 ετών που απαιτείται για να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει σύνταξη χηρείας μετά τα πρώτα τρία χρόνια. Το όριο των 55 θα ενεργοποιηθεί, βάσει του σεναρίου που φαίνεται πως προκρίνεται από το υπουργείο Εργασίας, όταν η ανεργία φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου του ποσοστού των κρατών-μελών της Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει πως ο επιζών σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας διά βίου εφόσον είναι άνω των 55 ετών τη στιγμή του θανάτου (ισχύει για θανάτους που συντελέστηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016). Ολες οι χήρες και οι χήροι λαμβάνουν τη σύνταξη για μία 3ετία. Οσοι συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της 3ετίας (δηλαδή είναι 52-55 τη στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά τη σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και τη λαμβάνουν διά βίου ξανά στα 67. Οι υπόλοιποι τη χάνουν διά παντός. Από την περικοπή έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, όπως και όσοι έχουν αναπηρία από 67% και άνω για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Παράλληλα, προωθείται διάταξη που θα αυξάνει το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει η χήρα ή ο χήρος, ώστε να φτάσει στο 70%, από 50% σήμερα.

Υπάρχει, τέλος, ένα ακόμη σενάριο που επεξεργάζονται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορά τις χήρες και τους χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με «ψαλίδι» της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης 3ετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή – π.χ. σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα. Βάσει του εξεταζόμενου σεναρίου, μετά την 3ετία η σύνταξη θα καταβάλλεται μεν στο 50% του προηγούμενου ποσού, δεν θα μπορεί όμως να είναι κάτω από το κατώτατο όριο του πλαφόν που έχει τεθεί, μεταξύ δηλαδή των 360-384 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι το πλαφόν αυτό νομοθετήθηκε επίσης εκ των υστέρων, μετά δηλαδή την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.  

Ετσι, στην πράξη, η βασική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που αναμένεται να παραμείνει είναι αυτή που ορίζει τον υπολογισμό της νέας σύνταξης σύμφωνα με το νέο σύστημα, ακόμη και για παροχές που αφορούν θάνατο ήδη συνταξιούχου.