Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Αυξάνονται οι εταιρείες διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μια νέα οικονομία μισθώσεων αναπτύσσεται. Τι προσφέρουν οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στους ιδιοκτήτες και τι εισπράττουν.

Η εκτίναξη της απήχησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που είχε ως αποτέλεσμα να ξυπνήσει τα ακίνητα από τον λήθαργο, οδηγεί στη δημιουργία ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων διαχείρισης που προέκυψαν αποκλειστικά για να συμπληρώσουν το κάδρο του φαινομένου Airbnb.

To διάστημα 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων σε ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκτιμάται ότι το σύνολο των ακινήτων που έχουν καταχωρηθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά. Τα μεγέθη αυτά διαρκώς αυξάνονται, όπως δείχνουν και οι τάσεις στη Θεσσαλονίκη. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, πλέον, υπάρχουν 1.500 διαμερίσματα που «υποτάχτηκαν» στο Airbnb, όταν στα μέσα του 2016 οι χώροι αυτοί έφθαναν τους 229. Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων αναζητούν πρωτίστως οικονομικό κατάλυμα, στην πυρίκαυστη ζώνη της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τα εν λόγω καταλύματα για τρεις έως επτά ημέρες, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης ανά βραδιά είναι περί τα 43 ευρώ, τιμή που παραμένει σταθερή την τελευταία διετία.

Η αλματώδης ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα να προκύψει ζήτηση για πιο επαγγελματικές υπηρεσίες διαχείρισης των ακινήτων.

«Ακόμη και αν η εταιρεία διαχείρισης του ακινήτου λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό, ο ιδιοκτήτης το επιλέγει ως πιο συμφέρουσα λύση και αυτό γιατί ο ίδιος δεν συμμετέχει στα διαδικαστικά ζητήματα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης επισημαίνοντας πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επανέφεραν τη ζωή στις ενοικιάσεις των διαμερισμάτων. «Είναι λύση για κάποιον ιδιοκτήτη που προσδοκά κέρδος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς δεσμεύσεις» σημειώνει ο κ. Χαϊδούτης.     

Τι προσφέρουν οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων

Σήμερα, διαχείριση ακινήτων στην εν λόγω αγορά πραγματοποιούν τόσο υφιστάμενες εταιρείες του κλάδου των ακινήτων, που προϋπήρχαν του Airbnb, μεσιτικά γραφεία, ακόμα και οικοδομικές εταιρείες, που λόγω έλλειψης αντικειμένου στρέφονται και στη φιλοξενία. Υπάρχουν όμως και εταιρείες που συστάθηκαν αποκλειστικά ως αποτέλεσμα της ανόδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως εξηγεί εκπρόσωπος νεόκοπης εταιρείας στο χώρο οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτου μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά.  «Μπορούμε να συμπληρώσουμε τις ημερομηνίες αν ο ιδιοκτήτης έχει τη διαχείριση ακινήτου του στο Airbnb» αναφέρει ο ίδιος επισημαίνοντας πως «η βραχυχρόνια μίσθωση παράγει  50-100% περισσότερα έσοδα από την μακροπρόθεσμη. Παρέχει επίσης στον ιδιοκτήτη την ευελιξία να χρησιμοποιεί το ακίνητο και για δική του χρήση για ορισμένα διαστήματα».

Σύμφωνα με εκπροσώπους των συγκεκριμένων εταιρειών υπάρχει η δυνατότητα παροχής ενός πλήρους πακέτου υπηρεσιών διαχείρισης του ακινήτου του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Από την ανακαίνιση του ακινήτου, αν απαιτείται,  την εκτίμηση,  την φωτογράφιση, την προβολή, τη διαχείριση των κρατήσεων, την αξιολόγηση των επισκεπτών, το check in/check out, μέχρι και τον καθαρισμό του. Οι συγκεκριμένες εταιρείες απευθύνονται σε ιδιοκτήτες που είτε αδυνατούν, είτε δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια διαδικασία οι ίδιοι.

Σημειώνεται πως οι εταιρείες εισπράττουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως 35% (ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες) από το έσοδα που εξασφαλίζουν για τον κάθε ιδιοκτήτη.