Skip to main content

Αυξάνονται τα ποσοστά ανακύκλωσης – Πονοκέφαλος οι κλοπές από κάδους

Τα σκουπίδια δεν γίνονται μόνα τους, τα κάνουν οι πολίτες, εάν δεν συνεργαστούν οι πολίτες δεν θα έχουμε καθαρή πόλη, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Να διπλασιάσει τα ποσοστά ανακύκλωσης έως το τέλος του 2019, στοχεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξακολουθεί να προβληματίζεται για το φαινόμενο της κλοπής ανακυκλώσιμου υλικού μέσα από τους μπλε κάδους.

Σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης στο δήμο ανέρχεται στο 13% που αντιστοιχεί σε 50 τόνους ημερησίως, γεγονός που κατατάσσει τον δήμο Θεσσαλονίκης σε υψηλή θέση στην κατάταξη των πόλεων που έχουν προγράμματα ανακύκλωσης.

Από το 2011 έως το 2016, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και των ποσοτήτων που συλλέγονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο τομέας της Καθαριότητας, το 2011 συγκεντρώνονταν 4.500 τόνοι ετησίως, από το 2012 - 2014 πάνω από 10.000 τόνους, το 2015 έφτασε τους 11.200 τόνους και το 2016 κατέγραψε μεγάλη αύξηση και άγγιξε τους 18.000 τόνους.

Όπως ανέφερε, ο κ. Ψαρράς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στους περισσότερους κάδους ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν, όσο και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν επιπλέον 2.000 μπλε κάδοι ανακύκλωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και να φτάσουν πλέον στους 6.500. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ψαρράς, μετά από επαφές που είχε στην Αθήνα με τα στελέχη της ΕΕΑΑ, πρόκειται να προστεθούν στο στόλο του δήμου άλλα δύο μικρά αυτοκίνητα – πρέσες για τους δρόμους στις μικρές γειτονιές.

«Τα σκουπίδια δεν γίνονται μόνα τους, τα κάνουν οι πολίτες, εάν δεν συνεργαστούν οι πολίτες δεν θα έχουμε καθαρή πόλη, θα είναι στάβλος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.  

Επιχείρηση για την αντιμετώπιση κλοπής των μπλε κάδων

Πονοκέφαλο αποτελεί για τη δημοτική αρχή το φαινόμενο με την κλοπή ανακυκλώσιμου υλικού από τους μπλε κάδους. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι αφαιρείται από τους κάδους ποσοστό πάνω από το 5% από «πλανόδιους με τα καρότσια». Υπενθυμίζεται ότι για το φαινόμενο υπάρχει ήδη παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο με της αστυνομίας και του δήμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.  
«Πρέπει να βάλουμε χέρι αυτούς που κλέβουν, και να μπορέσουμε να ανεβάσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται», τόνισε ο δήμαρχος.  

Αναφορικά με τους κάδους ανακύκλωσης ρούχων που ήδη έχει ανάψει το πράσινο φως το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψαρράς γνωστοποίησε ότι αναμένεται η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.

Από την Πέμπτη έως την Κυριακή στη ΔΕΘ το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιεί από τις 11 έως τις 14 Μαϊου ο δήμος Θεσσαλονίκης το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στο περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ, αρμόδιοι φορείς διαχείρισης καθώς και ιδιωτικές συμπράξεις. Μεταξύ άλλων φιλοξενείται και ο πρόξενος Φιλανδίας στην πόλη για να παρουσιαστεί το σκανδιναβικό μοντέλο ανακύκλωσης.

«Κάνουμε το Φεστιβάλ για να περάσουμε διάφορα μηνύματα, να ενημερώσουμε τον κόσμο πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε το σκουπίδι και πως μπορούμε να είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και όχι κανίβαλοι», ανέφερε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Φεστιβάλ αναφέρθηκε και από τη ΔΕΘ – Helexpo ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της, Αλέξης Τσαξιρλής, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό «για την πόλη να δείξουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική πόλη και να ανακυκλώνουμε από αυτά που παράγουμε».

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης θα πραγματοποιηθούν τη Πέμπτη στις 18.00 το απόγευμα.