Skip to main content

Αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων από 1,3 σε 2 δισ. για φέτος οι Pfizer/ΒionTech

Αντί 1,3 δισεκατομμυρίων δοχείων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα παραχθούν συνολικά δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Pfizer/BionTech

Οι εταιρείες BionTech και Pfizer ανακοίνωσαν μαζική αύξηση της παραγωγής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η νέα εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη Μάρμπουργκ της Γερμανίας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Φέτος, αντί 1,3 δισεκατομμυρίων δοχείων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα παραχθούν συνολικά δύο δισεκατομμύρια δόσεις. Επιπλέον, θα παραδοθούν στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, παρά τις καθυστερήσεις, οι συμφωνηθείσες δόσεις. Η ΕΕ είχε παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων τουλάχιστον 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις πρόκειται να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Biontech επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία κατόπιν σχετικού ερωτήματος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου MDR.

«Σχεδιάζουμε για το 2021 την παραγωγή 2 δισ. δόσεων του εμβολίου μας για τον κορονοϊό. Για να γίνει αυτό, θα αυξήσουμε την παραγωγή που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως κατά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις , δηλαδή κατά περισσότερο από 50%. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση των αποστολών από τις 15 Φεβρουαρίου για να διασφαλίσουμε την αποστολή της πλήρους ποσότητας δόσεων εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Θα μπορούσαμε επίσης να στείλουμε έως και 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με το κλειδί διανομής της ΕΕ, αυτό σημαίνει για την Γερμανία ειδικά περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου επιπλέον των δόσεων οι οποίες είχαν αρχικά παραγγελθεί», δήλωσε στο MDR η εκπρόσωπος της εταιρείας Γιούλια Μπλόες.

Η εκπρόσωπος της Biontech ανέφερε τρεις λόγους για τη μαζική αύξηση της παραγωγής:

-έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των διαδικασιών παραγωγής στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο και έτσι εξασφαλίζονται οι αρχικά προγραμματισμένες παραδόσεις στην ΕΕ,

-η εγκατάσταση παραγωγής της Biontech στην γερμανική πόλη Μάρμπουργκ έλαβε άδεια παραγωγής του εμβολίου και έτσι η παραγωγή του θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο

-Υπάρχουν εντωμεταξύ 13 χώροι παραγωγής στην Ευρώπη και πρόκειται να προστεθούν και άλλοι.

Οι εταιρείες Biontech και Pfizer προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία, διότι είχαν προσωρινά μειώσει την παραγωγή του εμβολίου. Αυτό αιτιολογήθηκε με τις αλλαγές οι οποίες έγιναν στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει μετά την παραγωγή.

Προηγουμένως, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι και η Astrazeneca προτίθεται επίσης να παραδώσει επιπλέον δόσεις εμβολίου και ότι θα ξεκινήσει επίσης την παράδοση μια εβδομάδα νωρίτερα. Εκτός τούτου, οι δυνατότητες παραγωγής της εταιρείας αυτής στην Ευρώπη θα διευρυνθούν.