Skip to main content

Αυξημένες κατά 26,2% οι εξαγωγές ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας

Καθοριστικό ρόλο στη θετική πορεία του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας διαδραμάτισαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή του βαμβακιού.

Σε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ ανήλθαν στο 10μηνο φέτος οι εξαγωγές ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας της χώρας μας, «τρέχοντας» με θετικό ρυθμό 26,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Στο σύνολο του 2020 οι εξαγωγές του κλάδου ανήλθαν σε 1,27 δισ. ευρώ, σημειώνει ο ΣΕΠΕΕ, τονίζοντας ότι είναι διάχυτη η αισιοδοξία των εκπροσώπων του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας για τα φετινά μεγέθη συνολικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, στο δεκάμηνο φέτος ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 16,9% στην ένδυση και 9,3% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,6% και ανήλθαν στα 780 εκατ. ευρώ και στην κλωστοϋφαντουργία, παρουσιάζοντας θετική μεταβολή 13,9%, διαμορφώθηκαν στα 370 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στη θετική πορεία του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας διαδραμάτισαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή του βαμβακιού. Αυτές κατέγραψαν άνοδο 53%, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του βαμβακιού και ανήλθαν σε 460 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της τάξης του 10,7% παρουσίασαν στο δεκάμηνο φέτος και οι εισαγωγές ενδυμάτων και ειδών κλωστοϋφαντουργίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών κατά 20%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 7,8%.

Σημαντική άνοδο κατά 25,8% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά και σε αξία διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ειδικότερα για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 23% στην αλυσίδα ένδυσης /κλωστοϋφαντουργίας, με τις λιανικές πωλήσεις να «τρέχουν» με ρυθμό 13,5%.

«Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα που πλησιάζουν τα προ πανδημίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος.