Skip to main content

Προμαχώνας: Αυξημένες ροές προσφυγών - Δεν καταθέτουμε τα όπλα, λέει ο Ουκρανός πρόξενος

Από τον τελωνειακό σταθμό πέρασαν πάνω από 1.400 άτομα προερχόμενα από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας- Στο σημείο ο Ουκρανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφυγες από την Ουκρανία, κυρίως ομογενείς, καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας μέσω του Τελωνείου του Προμαχώνα.

Μόνο εχθές, Πέμπτη, πέρασαν 430 άτομα, τόσο με λεωφορεία όσο και με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Συνολικά μέχρι στιγμής από τον τελωνειακό σταθμό πέρασαν πάνω από 1.400 άτομα προερχόμενα από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για γυναικόπαιδα, που έφυγαν για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και γνωστούς που έχουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, έχοντας αφήσει πίσω τους άνδρες των οικογενειών τους, να πολεμήσουν κατά των Ρώσων εισβολέων.

Στον τελωνειακό σταθμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής, του Ουκρανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Δήμου Σιντικής, έχει στηθεί ένα γραφείο υποδοχής, ως ένα πρώτο καλωσόρισμα των προσφύγων, αλλά και για να διαπιστώνεται αν έχουν κάπου να φιλοξενηθούν.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτίδη, όσοι έχουν έρθει, έχουν συγγενείς να τους φιλοξενήσουν, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, η δομή φιλοξενίας στη θέση Κλειδί είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να διακρίνουν εκεί πρόσφυγες.

Το τελωνείο επισκέφθηκε και ο Ουκρανός Πρέσβης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες υποδοχής.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο κ. Δομουχτσιδης, ο κ. Βαντίμ Σαμπλούκ τού εξομολογήθηκε ότι όλη η οικογένεια του, η γυναίκα του, τα παιδιά του, βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, εκφράζοντας την πίστη του στον Ουκρανικό στρατό, ο οποίος, όπως είπε, δεν θα καταθέσει τα όπλα. Ζήτησε τη βοήθεια του Δημου Σιντικής, με τον κ. Δομουχτσιδη να του απαντά ότι η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση της στους πρόσφυγες.