Skip to main content

Πού και τι αγοράζουν οι Γερμανοί στην Κεντρική Μακεδονία

Ποιες είναι εξαγωγές κάθε νομού της Κεντρικής Μακεδονίας προς τη Γερμανία – Πού στοχεύουν γερμανικά funds και γερμανικές τράπεζες

Στον κλάδο των τροφίμων ανήκει η πλειοψηφία των εξαγωγών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο καλύτερος πελάτης της περιοχής είναι η Γερμανία.

Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια της κρίσης για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μιας περιοχής με παράδοση και δυναμισμό στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι εξαγωγές, σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού, είναι τα στοιχεία που εξηγούν το έντονο γερμανικό ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώνεται με αρκετούς τρόπους. Από την έντονη κινητικότητα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη και τις γερμανικές επενδύσεις στο ευρύτερο βορειοελλαδικό τόξο (λιμάνι Θεσσαλονίκης, αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Καβάλας κ.λπ.), μέχρι το ισχυρό –όσο και αθόρυβο- ενδιαφέρον της γερμανικών συμφερόντων τράπεζας ProCredit Bank, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, προσφέροντας χρηματοδοτήσεις σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Και από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl, που διαφημίζει ότι στα καταστήματά της διαθέτει ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα και προϊόντα αγροδιατροφής, μέχρι τα γερμανικά funds και τις εταιρίες που συνεργάζονται με ελληνικές παραγωγικές μονάδες, συστήνοντας τες να προτιμούν μηχανήματα και μηχανολογικά συστήματα γερμανικής κατασκευής με το βάσιμο επιχείρημα ότι είναι τα καλύτερα στον κόσμο.

Ιδιαίτερα το εξαγωγικό προφίλ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποκαλυπτικό της επιρροής που έχει η Γερμανία στην περιοχή μέσω των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Προς τη Γερμανία κατευθύνεται το 10,5% των εξαγωγών της ΠΚΜ -ποσοστό που είναι μεγαλύτερο εάν αφαιρέσει κανείς τα πετρελαιοειδή- και ακολουθούν σε απόσταση η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, τα Σκόπια και η Κύπρος. Όλες τους –πλην της Μ. Βρετανίας- συνορεύουν με τη χώρα μας, κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις γερμανικές επιδόσεις.    

Με τα στοιχεία του 2017 η εικόνα των επτά νομών της ΠΚΜ κωδικοποιείται ως ακολούθως:

Στην Ημαθία οι συνολικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 307 εκατ. ευρώ. Επί του συνόλου το 78,3% αφορά τα τρόφιμα και το 19,5% κατευθύνεται στη Γερμανία.

Στο Κιλκίς οι εξαγωγές ήταν 286,4 εκατ. ευρώ. Τα μέταλλα καταλαμβάνουν μερίδιο 41,9%, ενώ στη Γερμανία κατευθύνεται το 11,9% των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Στην Πέλλα οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 282 εκατ. ευρώ. Το 94% καταλαμβάνουν τα τρόφιμα, ενώ η γερμανική αγορά απορρόφησε το 18,6% του συνόλου.

Στη Χαλκιδική οι συνολικές εξαγωγές ήταν αξίας 164,2 εκατ. ευρώ, με τα τρόφιμα να κυριαρχούν με μερίδιο 78,7% και τη Γερμανία να απορροφά το 25,7% του συνόλου.   

Από την Πιερία πραγματοποιήθηκαν το 2017 συνολικές εξαγωγές 150 εκατ. ευρώ. Τα τρόφιμα καταλαμβάνουν μερίδιο 49,3% και η Γερμανία είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης με μερίδιο 10,9% επί του συνόλου. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Βουλγαρία με μερίδιο 22,6%.

Ο νομός Σερρών πραγματοποίησε εξαγωγές 108,3 εκατ. ευρώ, στις οποίες κυριαρχούν τα τρόφιμα με μερίδιο 45,3%. Η Γερμανία βρίσκεται στην 5η θέση με 7,6%, ενώ η πρώτη θέση ανήκει στην Ιταλία με 19,6%.  

Στο νομό Θεσσαλονίκης, που αντιπροσωπεύει οικονομικά τριπλάσιο μέγεθος απ’ ότι οι άλλοι έξι μαζί, οι εξαγωγές το 2017 ήταν 3,373 δισ. ευρώ. Τα τρόφιμα κυριαρχούν κι εδώ, αν εξαιρέσει κάποιος τα πετρελαιοειδή λόγω του διυλιστηρίου και του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων. Στην «καθαρή», δηλαδή χωρίς τα πετρελαιοειδή, εικόνα, η Γερμανία βρίσκεται στη 2η θέση, καθώς απορροφά το 8,3% των εξαγωγών του νομού.