Skip to main content

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών στη Γερμανία

Ηλιοφάνεια και μέχρι 26 βαθμοί Κελσίου. Ο τέλειος ανοιξιάτικος καιρός. Όχι όμως για τα δάση.

Μπορεί το χειμώνα που μας πέρασε να έβρεξε αρκετά στη Γερμανία, παρ' όλα αυτά όμως η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας. «Οι βροχοπτώσεις του χειμώνα δεν μπόρεσαν να εξισορροπήσουν το καυτό και εξαιρετικό ξηρό καλοκαίρι του 2018», επισημαίνει η Κορίνα Σούμπε, μετεωρολόγος με ειδίκευση σε αγροτικά θέματα, από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Στο έδαφος λείπουν περίπου 200 με 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο», τονίζει.

Το μόνιμα αφυδατωμένο χώμα είναι ένα φαινόμενο γνωστό σε περιοχές του κόσμου με υπερβολική ξηρασία, αλλά όχι στη Γερμανία και όχι σε αυτή την έκταση.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Η ξηρασία απειλεί τώρα και τα δάση. Με εξαίρεση τις παράκτιες περιοχές και τη νοτιοδυτική Γερμανία, σε όλη την υπόλοιπη χώρα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα χαρακτηρίζεται «υψηλός» και «ιδιαίτερα υψηλός». Αυτό οφείλεται και στις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που φτάνουν κατά περιοχές μέχρι και τους 26 βαθμούς Κελσίου. Όπως εξηγεί ο Κ. Σούμπε, ο ζεστός αέρας απορροφά την υγρασία από την επιφάνεια του εδάφους.

Ιδιαίτερα απειλούνται τα δάση κωνοφόρων δέντρων: πεύκα, έλατα κλπ. που ξεραίνονται ιδιαίτερα γρήγορα. Επιπλέον, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων χρόνων, με ισχυρές καταιγίδες και ανεμοθύελλες, τα δάση είναι γεμάτα ξηρά φύλλα και ξύλα που πιάνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως επισημαίνει ο Ουτς Χέμφλινγκ, πρόεδρος της Ένωσης Δασοπόνων στο κρατίδιο της Σαξονίας.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση

Για να βοηθήσουν τα δάση να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, οι δασοπόνοι φυτεύουν εδώ και χρόνια περισσότερα φυλλοβόλα δέντρα, λέει ο Σεμπάστιαν Σράιμπερ από το Γερμανικό Συμβούλιο Δασοπονίας. «Τα φυλλοβόλα ριζώνουν πιο βαθιά και βοηθούν το έδαφος να είναι πιο σταθερό και μακροπρόθεσμα να μπορεί να αποθηκεύει καλύτερα το νερό απ' ό,τι το έδαφος ενός δάσους με αμιγώς κωνοφόρα».

Ωστόσο υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: τα νεαρά δένδρα έχουν κοντές ρίζες οι οποίες δεν φτάνουν στο βάθος όπου το έδαφος κρατά την υγρασία, με αποτέλεσμα σε περιόδους ξηρασίας να αποξηραίνονται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι τα παλαιότερα δέντρα. Πέρσι, κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιρού, ξεράθηκαν 500 εκατομμύρια νέα δέντρα, δηλώνει ο Σ. Σράιμπερ.

Ζανέτ Τσβιένκ

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle