Skip to main content

Αυξημένος ο αριθμός μαθητών στο ΕΠΑΛ Βασιλικών - Νέες ειδικότητες

Στην επικείμενη σχολική χρονιά 2020-2021 ο αριθμός των μαθητών που είχαν εγγραφεί έως το τέλος Ιουνίου ανέρχεται σε 280 - Οι νέοι τομείς.

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών στο Επαγγελματικό Λύκειο Βασιλικών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Θέρμης. Συγκεκριμένα, στην επικείμενη σχολική χρονιά 2020-2021 ο αριθμός των μαθητών που είχαν εγγραφεί έως το τέλος Ιουνίου ανέρχεται σε 280, όταν πριν από τρία χρόνια οι εγγεγραμμένοι ήταν μόλις 170. Στην αύξηση του αριθμού των μαθητών συνετέλεσε και η δημιουργία νέων ειδικοτήτων. Ειδικότερα, κατά τη φετινή σχολική χρονιά πρόκειται να λειτουργήσουν δύο ακόμη νέες ειδικότητες στην Γ’ λυκείου, η ειδικότητα Κομμωτικής και η ειδικότητα Υπαλλήλων Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού. Επίσης, τη νέα σχολική χρονιά η οποία ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου πρόκειται να φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ και περίπου σαράντα προσφυγόπουλα, παιδιά οικογενειών οι οποίες μένουν στον δήμο Θέρμης.

Σύμφωνα με τον λυκειάρχη του ΕΠΑΛ Βασιλικών Παντελή Γαλίτη το σχολείο έχει αξιοζήλευτες επιδόσεις και στις πανελλαδικές εξετάσεις. «Τη σχολική χρονιά 2016-2017 το ΕΠΑΛ Βασιλικών είχε έρθει πρώτο πανελλαδικά με βάση το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ. Φέτος πέρασαν στο πανεπιστήμιο 23 από τους συνολικά 42 μαθητές μας, ενώ άλλοι τρεις οι οποίοι αποφοίτησαν πέρυσι εισήλθαν κι αυτοί φέτος σε ΑΕΙ, αξιοποιώντας το ποσοστό του 10%», τονίζει ο κ. Γαλίτης.

Έκλεισε τα 21

Το ΕΠΑΛ Βασιλικών λειτούργησε για πρώτη φορά το 1999 στον χώρο μιας καφετέριας. Το μαθητικό του δυναμικό αριθμούσε τότε 24 μαθητές και μαθήτριες, ενώ οι εκπαιδευτικοί ήταν έξι. Στην συνέχεια στεγάστηκε στο παλιό κτήριο του ΓΕΛ Βασιλικών, συνυπάρχοντας με το Αστυνομικό Τμήμα και το Ειρηνοδικείο. Το σχολικό έτος 2011 μεταφέρθηκε σε ένα νεόδμητο και οργανωμένο κτήριο με σύγχρονες αίθουσες και εργαστήρια.

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών οι εκπαιδευτικοί, η διεύθυνση του σχολείου και ο δήμος Θέρμης, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, με πολύπλευρες προσπάθειες και περισσή αγάπη συνέδραμαν ώστε το σχολείο να λειτουργεί και να αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα σήμερα το ΕΠΑΛ Βασιλικών να αριθμεί το τρέχον σχολικό έτος 280 εγγεγραμμένους μαθητές και μαθήτριες και 24 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αυξάνονται με την έναρξη του διδακτικού έτους. Μάλιστα ο αριθμός των μαθητών ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς δόθηκε άλλη μια περίοδος εγγραφών στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το ΕΠΑΛ Βασιλικών από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» συμμετείχε ενεργά στο θεσμό, τον οποίο αγκαλιάζει μέχρι σήμερα (ήδη ολοκληρώνεται η υλοποίηση της Δ΄ Φάσης και ακολουθεί η Ε΄ Φάση) προς όφελος των αποφοίτων του και όχι μόνο. Σε αυτό συνετέλεσε η έμπρακτη αρωγή των υπηρεσιών του δήμου Θέρμης, με την προσφορά στο ΕΠΑΛ θέσεων υλοποίησης της Μαθητείας, η οποία από την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος είναι δεδομένη και συνεχής.

Ο κ. Γαλίτης υπογραμμίζει επίσης ότι “η σχολική μας μονάδα, φιλόξενη και υπηρετώντας τις αρχές της παιδαγωγικής και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, εδώ και τρία χρόνια υποδέχεται προσφυγόπαιδα, λειτουργώντας τάξεις υποδοχής”.

Κατά την πολύχρονη παρουσία του σχολείου πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές δράσεις τόσο στο πλαίσιο της λειτουργίας των Τομέων και των Ειδικοτήτων, όσο και στο πλαίσιο των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, διδακτικές επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, διοργάνωση ημερίδων τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Θέρμης, συμμετοχή και βράβευση μαθητών/τριών σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, πραγματοποίηση αιμοδοσίας στο χώρο του σχολείου, επίσκεψη στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Ελβετίας (CERN), είναι μερικές μόνο από τις δράσεις τις οποίες υλοποίησε το ΕΠΑΛ Βασιλικών.

Τομείς και ειδικότητες

Το νέο σχολικό έτος 2020 – 2021 στο ΕΠΑΛ Βασιλικών θα λειτουργήσουν οι παρακάτω Τομείς Β΄ τάξης και Ειδικότητες Γ΄ τάξης:

ΤΟΜΕΙΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ

ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΕΥΕΞΙΑΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ