Skip to main content

Αύξηση ελέγχων στα μύδια Θερμαϊκού ζητά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Η παραγωγή απασχολεί 500 οικογένειες και το 90% εξάγεται, αλλά χύμα, χάνοντας την πραγματική του αξία και το brand name.

Αύξηση των ελέγχων στα μύδια που παράγονται στο Θερμαϊκό κόλπο, ώστε ως εξαγώγιμο προϊόν, σε ποσοστό 90%, να είναι ασφαλές και να μη χάσει την περίοπτη θέση που έχει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, γίνονται έλεγχοι μια φορά την εβδομάδα, ενώ το σωστό θα ήταν να γίνονται δυο και τρεις, προκειμένου τα μύδια του Θερμαϊκού κόλπου, που αποτελούν και κύρια πηγή εισοδήματος για 500 οικογένειες, να μην επιστρέφονται και να αποκτήσουν ακόμη καλύτερο όνομα στις διεθνείς αγορές, όπου κυρίως καταναλώνονται. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι πιο εντατικοί στην περίοδο της μεγάλης «παραγωγής» (άνοιξη ως φθινόπωρο), όπως αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Τζηρίτης, τονίζοντας όμως ότι την ίδια περίοδο αυξάνονται και οι τοξικές ουσίες που απορροφώνται από τη σάρκα των μυδιών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγκεντρώσεις τέτοιων ουσιών ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια, με αποτέλεσμα να εκδίδονται αποφάσεις απαγόρευσης αλίευσης.

Για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη συχνότητα των ελέγχων και να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος και συνολικά η παραγωγή και οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, πρέπει να ενισχυθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός για τον έλεγχο των οστρακοειδών. Οι έλεγχοι γίνονται από κρατικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη.

«Θα πρέπει να δοθεί επίσης η δυνατότητα σε κάθε παραγωγό, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να μπορεί να φέρνει για έλεγχο δείγματα της δικής του παραγωγής ώστε να επιτρέπεται ή όχι η αλίευση των προϊόντων του και να μην κλείνει στο σύνολό του ο Θερμαϊκός. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλα τα σημεία του κόλπου και σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι τιμές της επιβάρυνσης είναι οριακές και ο Θερμαϊκός κλείνει ολόκληρος, με αποτέλεσμα να χάνονται ημέρες για πολλούς παραγωγούς, που θα μπορούσαν να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους. Υπάρχει η δυνατότητα για γρήγορες μετρήσεις σε συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αλίευση ανά περιοχή και την προμήθεια της αγοράς», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Στόχος της Περιφέρειας είναι εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η ιχνηλασιμότητα, κάτι που θα δώσει προστιθέμενη αξία και στο προϊόν και στους οστρακοκαλλιεργητές.

Όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, «τα ελληνικά μύδια αγοράζονται χύμα στην Ιταλία και προωθούνται σε τρίτες χώρες ως ιταλικά. Η απώλεια είναι τεράστια».

Ο αντιπεριφερειάρχης θεωρεί ότι είναι ευκαιρία για το αρμόδιο υπουργείο, στο οποίο υπάγεται το εργαστήριο ελέγχου να υποβάλει πρόταση ενίσχυσης του εξοπλισμού του στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς άνοιξε σχετική πρόσκληση για την ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων.

Το θέμα αφορά κι άλλες παραγωγικές περιοχές όπως είναι ο Στρυμονικός κόλπος και στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκε η παραλαβή του έργου παρακολούθησης δυνητικών τοξικών μικροφυκών στις ζώνες παραγωγής.

Μιλώντας στην επιτροπή ο κ. Τζηρίτης είπε ότι οι έλεγχοι γίνονται ανελλιπώς και επίσης ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας, που υπάρχουν προσβάλλονται, με αποτέλεσμα η παρακολούθηση της τοξικότητας να είναι διαρκής.

«Υπάρχουν δείκτες οριακοί που αν ξεπεραστούν σταματά η αλίευση μυδιών. Αυτό παλαιότερα παρουσιαζόταν από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο ήταν πριν από επτά – οκτώ χρόνια.