Skip to main content

Αύξηση μεταναστευτικών ροών και στην Ιταλία

Το τελευταίο σαρανταοκτάωρο στις περιοχές της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας έφτασαν πάνω από 200 μετανάστες με μικρά ιστιοφόρα και καράβια.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το μεταναστευτικό, σε  συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, τονίζει ότι στην πρόσφατη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Μάλτα δεν υιοθετήθηκε καμία οριστική απόφαση και ότι όλα θα πρέπει να καθοριστούν στο Λουξεμβούργο σε μια εβδομάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι στην Ιταλία, το τελευταίο έτος, μειώθηκαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών και ότι πρόκειται για μια τάση που πρέπει να υποστηριχθεί από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων συζητήθηκαν στη Μάλτα, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που φθάνουν στις μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα και η Ελλάδα, θα αναδιανέμονται αυτόματα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ αρχίζοντας από την Γαλλία και την Γερμανία.

Ένας μηχανισμός σε εθελοντική βάση

Πρόκειται, βέβαια, για ένα μηχανισμό ο οποίος στηρίζεται μέχρι τώρα σε εθελοντική βάση και είναι σαφές ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν θα τον στηρίξουν. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσθέτει ότι η συμφωνία, στην τελική της μορφή, δεν θεωρεί ότι πρόκειται να προκαλέσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Το μεταναστευτικό, βέβαια, συνεχίζει να διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις: η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία κρίνει τη συζήτηση που έγινε στην Μάλτα, βασικής σημασίας για μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του όλου θέματος.

Αλλά ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκα, Ματτέο Σαλβινι, επιμένει ότι πρόκειται για μια «ευρωπαϊκή κοροϊδία» και ότι ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που μένουν στην χώρα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μειωθεί. Ο Σαλβίνι, βέβαια, πρέπει να αντιμετωπίσει και την πτώση των ποσοστών του κόμματός του, το οποίο, στην πρόθεση ψήφου, έχασε τέσσερις μονάδες μέσα σε ενάμιση μήνα. Η έξοδος από την κυβέρνηση, όπως φαίνεται, του κοστίζει πολύ ακριβά…

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle