Skip to main content

Αυξάνονται οι ακυρώσεις για Άγιο Όρος μετά τη διαμάχη των Πατριαρχείων

Οι τουριστικές επιπτώσεις από την κόντρα Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Μόσχα και τα μυστικά κονδύλια σε Τίρανα και Σκόπια

Μετά τη διακοπή των σχέσεων ΚΠολης-Μόσχας, ο Πατριάρχης Ρωσίας ουσιαστικά απαγόρευσε στους Ρώσους να προσεύχονται σε εκκλησιαστικά ιδρύματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι Ρώσοι αποτελούν το 60% των προσκυνητών στα μοναστήρια του Αγίου Όρους στην χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία από την υπηρεσία Τύπου του Rosturizm και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους που ασχολούνται με τον θρησκευτικό τουρισμό και τα ομαδικά ταξίδια επισκεπτών από τη Ρωσία στη Βόρεια Ελλάδα, το Άγιον Όρος και άλλους προορισμούς (όπως η ιερά μονή της Σουρωτής όπου και ο τάφος του Οσίου Παϊσίου τόπος προσκυνήματος χιλιάδων Ρώσων), οι ακυρώσεις των τελευταίων ημερών είναι πέρα από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με το romfea.gr, κατά δεκάδες καθημερινά είναι οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών τόσο για περιπτώσεις που αφορούν οικογένειες, όσο και γκρουπ επισκεπτών που προγραμμάτιζαν να βρεθούν σε θρησκευτικούς κυρίως προορισμούς.

Και αν λάβουμε υπόψη ότι η Τουρκία, λόγω υποτίμησης του νομίσματος και επαναπροσέγγισης με την Ρωσία, σημειώνει μεγάλες αυξήσεις στους τουρίστες, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τα αναμενόμενα.

«Οι 8 ψήφοι που έλειπαν λήφθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και δωροδοκιών», κατήγγειλε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ ενορχήστρωσε τη διαδικασία στα Σκόπια. Ο Ντιμιτρόφ απάντησε ότι πρόκειται για αστήριχτους και αναληθείς ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για «σαφή τάση να υπονομευθεί μια πολιτική διαδικασία ιστορικής σημασίας για τη "Μακεδονία" και τους πολίτες της».

Μόνο που την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωνε ότι «η πλειοψηφία των βουλευτών έδρασε ενάντια στη βούληση του λαού», προσθέτοντας: «Η ιστορία απεχθάνεται τους δειλούς και όσους δωροδοκούνται». Τα ίδια είπε με τους Ρώσους, και χειρότερα. Άρα, και ο Πρόεδρος υπονομεύει την ιστορικής σημασίας διαδικασία. Τι γίνεται τώρα, με δεδομένο ότι ο Ιβάνοφ δεν θα επικυρώσει όποια απόφαση της Βουλής;

Η αποκάλυψη για μυστικά κονδύλια που διατέθηκαν σε Αλβανία και Σκόπια, ζημιώνει την Ελλάδα, από την στιγμή που οι πληροφορίες δεν στηρίχθηκαν σε φήμες, αλλά προήλθαν από επίσημες πηγές. Ήδη, το κόμμα "Λύση για την Αλβανία", ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν αυτές οι μυστικές πληρωμές επηρέασαν και πώς τις αλβανο-ελληνικές διαπραγματεύσεις για την επικείμενη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Η "Λύση" απαιτεί, ακόμη, την πλήρη διευκρίνιση του ρόλου της πρέσβειρας της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένης Σουράνη. «Η κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει να την χαρακτηρίσει «Persona non grata», και να απομακρυνθεί αμέσως η διπλωμάτης από την επικράτεια, καθώς πιστεύει ότι συμμετέχει πλήρως σε αυτό το αφάνταστο σκάνδαλο».

Για το ίδιο θέμα, η Αλβανίδα ιστορικός Έλενα Κοτσάκι, είπε πως βρήκε αρχεία ότι πριν από 100 χρόνια η Ελλάδα είχε χρηματοδοτήσει Αλβανούς πολιτικούς για τη λήψη αποφάσεων. Χρηματοδοτεί η Σερβία, χρηματοδοτεί η Τουρκία, είπε, υποστηρίζοντας ότι στην Αθήνα έχουν ένα καθορισμένο πρόγραμμα για το τμήμα βορρά-νότου. Για μια τεχνητή ανάπτυξη μειονοτήτων. Στόχος είναι η αφομοίωση του αλβανικού πληθυσμού και η λήψη πολιτικών αποφάσεων. Αυτό είναι μια εδαφική διεκδίκηση, είπε.