Skip to main content

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στη Γερμανία

Ένα θαυμάσιο καλοκαίρι στη Γερμανία. Ακατάπαυστη ηλιοφάνεια από τον περασμένο Απρίλιο. Κάποια καψίματα γρήγορα ξεχνιούνται.

Κρέμες με δείκτη προστασίας 50 από τον ήλιο θεωρούνται ενδεδειγμένες και κυρίως αυτό το καλοκαίρι που ήταν στη Γερμανία ένα από τα θερμότερα των τελευταίων εκατό ετών. «Η πεποίθηση ότι τα αντηλιακά προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος είναι λανθασμένη» δηλώνει όμως ο Κλάους Γκάρμπε, ειδικός στον καρκίνο του δέρματος από το Τύμπιγκεν.

«Τα αντηλιακά προστατεύουν από τα καψίματα όχι από τον καρκίνο του δέρματος» συμπληρώνει και τονίζει πως ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες της βλαβερής ακτινοβολίας UV αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. «Από τη στιγμή που το δέρμα μαυρίζει υπάρχουν μεταλλάξεις» τονίζει.

Ο Κλάους Γκάρμπε είναι πρόεδρος της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα την Γερμανική Εταιρεία για τον Καρκίνο του Δέρματος και γίνεται στη Στουτγάρδη. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν κάνει λόγο για τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγιναν σε 1.800 παιδιά προσχολικής ηλικίας, που εκπλήσσουν. Σύμφωνα με την έρευνα η χρήση αντηλιακών στα παιδιά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στις μεταλλάξεις που σημειώνονται στο δέρμα. Αντίθετα τα ρούχα βοηθούν πολύ αποτελεσματικά στην προστασία τους.

Όσο οι άνθρωποι δεν αποφεύγουν την υπερέκθεση στον ήλιο και όσο το μαύρισμα είναι της μόδας τόσο θα αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος. Μέχρι το 2030 αναμένεται διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων. Στη Γερμανία καταγράφονται τόσοι πολλοί καρκίνοι του δέρματος το χρόνο όσοι συνολικά οι καρκίνοι από όλα τα άλλα είδη.

Περιορισμένη ευαισθητοποίηση

Τη δεκαετία του 1950 μελάνωμα εμφάνιζε ένας άνθρωπος στις 100.000 το χρόνο. Ο αριθμός ανήλθε στους 8 τη δεκαετία του 1990 και στους 25 το 2010. Μέχρι το 2030 ο αριθμός αναμένεται να φθάσει στους 45.

Οι άνθρωποι που σήμερα προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος σημαίνει ότι είχαν υπερεκτεθεί στον ήλιο τα προηγούμενα 20 με 30 χρόνια. Όσο πιο παρατεταμένη και εντατική είναι η έκθεση στον ήλιο τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τα μικρά παιδιά που έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο. Τα παιδιά βεβαίως θα πρέπει να παίζουν ελεύθερα στη φύση αλλά αφού πρώτα τα έχουν αλείψει με αντηλιακό ενώ θα πρέπει να φοράνε και ρούχα κυρίως μεταξύ 11 πμ και 15 μμ.

Στη Γερμανία κάθε χρόνο πάνω από 240.000 άνθρωποι εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος. Στατιστικά οιι γυναίκες νοσούν γύρω στην ηλικία των 60 και οι άντρες επτά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τις έρευνες μόνο το 35% του πληθυσμού είναι ευαισθητοποιημένο και κάνει έγκαιρα ιατρικές εξετάσεις ώστε να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ρόλαντ Μπεμ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle