Skip to main content

Αυξήθηκαν σε επτά τα κρούσματα του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη

Ο δήμος Τοπείρου διατηρεί τα ινία στην περιοχή με 4 συνολικά κρούσματα, ενώ ακολουθεί ο δήμος Αβδήρων με 2 και ο δήμος Ξάνθης με ένα.

Σε επτά αυξήθηκαν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που καταγράφονται στην Ξάνθη.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του XanthiNea.gr, τα δύο νέα κρούσματα αφορούν τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου.

Συνεπώς, ο δήμος Τοπείρου διατηρεί τα ινία στην περιοχή με 4 συνολικά κρούσματα, ενώ ακολουθεί ο δήμος Αβδήρων με 2 και ο δήμος Ξάνθης με ένα καταγεγραμμένο κρούσμα.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως και τα 7 περιστατικά αφορούν ασθενείς με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και κατά συνέπεια αξιολογούνται ως πιο σοβαρά περιστατικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο κόκκινο η Περιφέρεια ΑΜΘ

Την ίδια στιγμή άνοδο καταγράφουν τα κρούσματα του ιού σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Εκτός από την Ξάνθη, ασθενείς με ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν τόσο στην Καβάλα όσο πλέον και στην Κομοτηνή.

Συνολικά καταγράφονται 5 κρούσματα στην Κομοτηνή, τα οποία κατανέμονται από 2 στους δήμους Αρριανών και Κομοτηνής και 1 κρούσμα στον δήμο Ιάσμου.

Στην Καβάλα εντοπίζονται 2 κρούσματα στον δήμο Νέστου ενώ 1 κρούσμα καταγράφεται και στη Δράμα.

Ευρύτερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ τα κρούσματα του ιού ανέρχονται πλέον σε 15. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα έχουν καταγραφεί 55 ασθενείς με ιό Δυτικού Νείλου καθώς και 8 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2020, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Την περίοδο 2020, μέχρι τις 27/08/2020, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Καρδίτσας, Λάρισας και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).