Skip to main content

Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αύξηση 56% του ιικού φορτίου στα λύματα

Την τελευταία εβδομάδα, από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, το ιικό φορτίο τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και στον Βόλο παρουσιάζει αυξητική τάση.

Στο +56% κυμαίνεται το ποσοστό του ρυθμού έκκρισης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2021. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης, σημειώνει ο Οργανισμός, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αυξητική τάση.

Αυξητική τάση παρατηρείται και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Βόλου, όπου το ποσοστό τουρυθμού έκκρισης του φορτίου ανέρχεται στο +112%.



Στα συμπεράσματά του ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως την εβδομάδα 29 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από –2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι –94% στα Χανιά. Επισημαίνεται,όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%),καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις πόλεις του Βόλου (+112%), της Ξάνθης (+88%) και της Θεσσαλονίκης (+56%).