Skip to main content

«Αγαπάμε το κατσικίσιο γάλα»: Το σερραϊκό brand που έφτασε στη Θεσσαλονίκη

Με ορμητήριο το Αγρόκτημα Γεωργικής Σχολής Σερρών, ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου και η Κατερίνα Λεπίδα παράγουν 55 κωδικούς προϊόντων με κατσικίσιο γάλα

Αγαπάνε το κατσικίσιο γάλα και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως δηλώνουν την αγάπη αυτή ακόμα και στο όνομα της επιχείρησής τους, ενώ έχουν αναπτύξει μια τρυφερή σχέση με τις 110 κατσίκες τους, την καθημερινή τους παρέα σε αυτό το διαφορετικό ταξίδι που επέλεξαν να ξεκινήσουν. Ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου και η σύζυγός του Κατερίνα Λεπίδα δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια στις Σέρρες μια κτηνοτροφική μονάδα με το όνομα «Αγαπάμε το κατσικίσιο γάλα», που σχεδόν από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της πέρασε στη μεταποίηση, φτάνοντας να διαθέτει σήμερα περισσότερους από 55 κωδικούς με βάση το κατσικίσιο γάλα, από προϊόντα διατροφής, όπως τυρί σε άλμη, αριάνι, παγωτό, κουραμπιέδες, ακανέδες και χυλοπίτες μέχρι μια σειρά καλλυντικών με το brand «Αίγες».



Με ορμητήριο το Αγρόκτημα Γεωργικής Σχολής Σερρών, που επί χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο, το ζευγάρι επενδύει στο κατσικίσιο γάλα, η θρεπτική αξία του οποίου έγινε πηγή έμπνευσης για την εταιρεία του. Μάλιστα, μετά το πρώτο κατάστημα λιανικής που δημιούργησαν ο Δημοσθένης και η Κατερίνα στις Σέρρες για να διαθέτουν τα προϊόντα τους, άνοιξαν πριν από μερικές ημέρες και ένα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Παύλου Μελά, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση που εισέπρατταν από την πόλη. Τα όνειρα του ζευγαριού είναι πολλά, καθώς νέα προϊόντα και συνεργασίες είναι στα σκαριά, ενώ και η προοπτική του εξωτερικού φαντάζει δελεαστική.



«Είμαστε δύο νέοι άνθρωποι που αγαπούν το κατσικίσιο γάλα και θέλουν να το προσφέρουν στον κόσμο σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα» λέει στη Voria ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου που περιγράφει τη σχέση τους με τις κατσίκες ως… οικογενειακή. «Είναι ψυχές, ανταλλάσσουμε συναισθήματα και φροντίζουμε να είναι πάντα χαρούμενες. Τις αγαπήσαμε πολύ. Είναι ζώα ιδιαίτερα συναισθηματικά και έξυπνα» εξηγεί.   

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή

Ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου, με καταγωγή από τα Γιάννενα και τις Σέρρες, δεν είχε ποτέ πριν σχέση με τον πρωτογενή τομέα, ενώ οι σπουδές του αφορούσαν το αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων. Η μόνη του επαφή με τον διατροφικό κλάδο προερχόταν μέσω της δουλειάς του πατέρα του, που ήταν χονδρέμπορος τροφίμων και μάλιστα ο πρώτος αντιπρόσωπος της Δωδώνη στη Μακεδονία, όπου και μετακόμισε από τον τόπο καταγωγής του, τα Γιάννενα. Κάπως έτσι ο Δημοσθένης, που μεγάλωσε στα Γιάννενα, βρέθηκε στις Σέρρες και για κάποιο καιρό ασχολήθηκε με το χονδρεμπόριο, ακολουθώντας τα πατρικά χνάρια. Σύντομα όμως διαπίστωσε πως η δουλειά του δεν τον έκανε ευτυχισμένο. Το μόνο που ήξερε ήταν πως είχε το μεράκι να ανακαλύψει από πού ξεκινάνε όλα αυτά, ποιο είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας προτού ένα προϊόν καταλήξει στην αγορά, ήθελε δηλαδή να πιάσει το νήμα από την αρχή. Μέσω ενός φίλου του που διέθετε κατσίκες έκανε την πρώτη επαφή με τα ζώα που έμελλαν στη συνέχεια να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι του.

Ξεκίνησε έτσι με ένα κοπάδι μόλις 15 κατσικιών και βρέθηκε ένα απόγευμα να πρέπει να τα αρμέξει και να τα φροντίσει χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα. Μετά από πολλή δουλειά όμως και άλλη τόση μελέτη άρχισε να μπαίνει στο νόημα, ενώ έχοντας από την πρώτη στιγμή και τον στόχο της μεταποίησης, αλλά και να δημιουργήσει υπεραξία για το κατσικίσιο γάλα του, έκανε το επόμενο βήμα. Μάλιστα, θυμάται ακόμα το πρώτο προϊόν με το κατσικίσιο γάλα δικής του παραγωγής, ένα ρυζόγαλο που έφτιαξε η μητέρα του, το οποίο ήταν και η πηγή έμπνευσης για τη μετάβαση στην μεταποίηση. Για να στεγάσει μάλιστα το όνειρό του μίσθωσε ένα τμήμα του Αγροκτήματος Γεωργικής Σχολής Σερρών, που είχε προ ετών εγκαταλειφθεί, δίνοντας του ξανά ζωή. Κάπου στην πορεία έγινε συνοδοιπόρος του και η Κατερίνα Λεπίδα, βοηθός φαρμακοποιού μέχρι τότε, που άλλαξε κι εκείνη τη ζωή της, μπαίνοντας σε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα.

Τα πρώτα τυποποιημένα προϊόντα, τυρί άλμης, γιαούρτι, παγωτό και πολλά ακόμα, ήρθαν το 2014 και μαζί και ένα κατάστημα λιανικής στις Σέρρες, ενώ το 2016 στην προϊόντική γκάμα της εταιρείας προστέθηκαν και τα καλλυντικά, αφού μέσα από τη μελέτη το ζευγάρι διαπίστωσε τις ευεργετικές ιδιότητες, όπως λέει, του κατσικίσιου γάλακτος και στην επιδερμίδα. Έτσι ο Δημοσθένης και η Κατερίνα δημιούργησαν πέντε κωδικούς καλλυντικών, κρέμα προσώπου ματιών, σέρουμ, ντεμακιγιάζ και σαμπουάν, εξασφαλίζοντας όμως πως πάνω από το 40% της πρώτης ύλης στα προϊόντα αυτά θα ήταν το κατσικίσιο γάλα.

«Νομίζω πως η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη, αλλά και για τους νέους ανθρώπους. Εμείς είμαστε εδώ για όποιον θελήσει μια συμβουλή γι’ αυτόν τον απαιτητικό, αλλά όμορφο δρόμο» λέει ο Δημοσθένης.