Skip to main content

Αγιά Σοφιά: Κλειστή σε επισκέπτες-Αρχίζουν εργασίες για να γίνει τζαμί

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο προετοιμασιών προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή

Μία ημέρα μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, το κτήριο έκλεισε για τους επισκέπτες, ενώ ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις, επικαλείται το αίτημα του τουρκικού λαού για να δικαιολογήσει την ακύρωσης της απόφασης του 1934.

Λίγο νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να διατηρήσει την προσβασιμότητας της Αγίας Σοφίας για όλους τους επισκέπτες, ενώ ο υποψήφιος Δημοκρατικός για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σύμφωνα με το protothema.gr, ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.