Skip to main content

Αγιά Σοφιά: Πρόσκληση Ερντογάν στον Πάπα Φραγκίσκο

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι στην Τουρκία επικρατεί θρησκευτική ελευθερία και η Αγιά Σοφιά είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και πολιτικό ηγέτη της πόλης-κράτους του Βατικανού, Πάπα Φραγκίσκο, να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά, όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolou.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, η Τουρκία έχει προσκαλέσει τους πάντες στην Αγιά Σοφιά, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου.

«Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών, τα μωσαϊκά θα καλύπτονται αλλά δεν θα αγγίζονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε πιστούς ή μη πιστούς οποιασδήποτε θρησκείας – Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Βουδιστές, σε όλους.

«Οι αντιδράσεις στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας βασίζονται σε παλιές απόψεις και προκαταλήψεις - υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία», πρόσθεσε.