Skip to main content

Άγιον Όρος: Ολονύχτια φωτιά σε κελλί της Μονής Χιλανδαρίου - Προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έσωσε το Κάθισμα του Αγίου Βασιλείου, στη βόρεια παραλία της Μονής και ξύπνησε μνήμες από την φωτιά του 2004

Μνήμες από την εφιαλτική μεγάλη πυρκαγιά του Μαϊου του 2004, η οποία κατέκαψε μεγάλο μέρος της Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος ξύπνησε η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο παραλιακό Κάθισμα του Αγίου Βασιλείου.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 7 το απόγευμα και ο Σέρβος μοναχός που εγκαταβιεί εκεί ειδοποίησε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και τη Μονή, όπου πλέον εδρεύει μόνιμα πυροσβεστικό όχημα.

Τελικά οι πυροσβέστες, αλλά και μοναχοί από το Χιλανδάρι που έσπευσαν στο σημείο, κατάφεραν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να σβήσουν τη φωτιά, από την οποία προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές και δεν καταστράφηκαν εκκλησιαστικοί θησαυροί. Επί τόπου έσπευσαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με πέντε άντρες που ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη με τις φλόγες.

Σημειώνεται ότιν η Μονή Χιλανδαρίου έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από μεγάλη φωτιά τον Μάιο του 2004, από την οποία διασώθηκαν τα κειμήλια, όχι όμως και τέσσερα παρεκκλήσια, το ένα με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και δύο του 18ου αιώνα.

Κάηκαν επίσης το αρχονταρίκι, αρκετά κελλιά μοναχών, έργα λαϊκής τέχνης και παρακείμενα κτίσματα.

Η φωτιά έκαιγε για μέρες, ήρθαν μάλιστα ενισχύσεις πυροσβεστών από όλη τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τη Σερβία, ενώ τελευταία στιγμή διασώθηκε η Τράπεζα του μοναστηριού που θεωρείται από τις σημαντικότερες του Αγίου Όρους με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, όπως και το Καθολικό της Μονής με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μανουήλ Πανσέληνου, επίσης του 14ου αιώνα.

Φωτογραφία Αρχείου