Skip to main content

Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους: Να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2014

Μετά από έντονο παρασκήνιο μεταξύ των αντιπροσώπων των Μονών εκδόθηκε η ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας. Το πρόγραμμα του Πατριάρχη.

Μετά από 15 μέρες οι Αντιπρόσωποι και οι Προϊστάμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους κατέληξαν στην ανακοίνωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία που τελικά εκδόθηκε σήμερα.

Από τη μια ήταν οι φωνές εκείνων που μιλούσαν για ανοιχτή καταδίκη της ρωσικής εισβολής κι από την άλλη οι αντιπρόσωποι που ζητούσαν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να αναδειχθεί ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία από το 2014 - όπως και έγινε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, εκφράζεται η λύπη για τα θύματα και οι μοναχοί δηλώνουν ότι προσεύχονται νυχθημερόν για την παγκόσμια ειρήνη και ειδικά για την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους:

Ἡ Ἱερὰ Κοινότης τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ἐξ ἀφορμῆς τοῦ ἀπὸ τοῦ ἔτους 2014 ἀρξαμένου πολέμου εἰς τὴν Οὐκρανίαν, μεταξὺ ἀδελφῶν ἡνωμένων ἀπ' αἰῶνος μὲ κοινὴν ἐν Χριστῷ πίστιν καὶ ἱστορίαν, ἀπὸ καιροῦ ἔχει προτρέψει τὰ ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱερὰ Καθιδρύματα ἵνα ἐντείνουν τὰς δεήσεις καὶ προσευχὰς πρὸς κατάπαυσιν αὐτοῦ.

Συνεχιζομένου δὲ καὶ ἐνταθέντος ἐπ᾽ ἐσχάτων αὐτοῦ, ἐκφράζει μετὰ συνοχῆς καρδίας τὴν βαθεῖαν λύπην αὐτῆς διὰ τὰς ἀπωλείας τόσων ἀδελφῶν ἡμῶν καὶ τὴν συμπαράστασιν αὐτῆς εἰς τὰ θύματα τῆς συγκρούσεως.

Τὸ Ἅγιον Ὄρος, ὡς ὑπερχιλιετὴς μοναχικὴ πολιτεία, ἀκολουθώντας τὰ ἀπὸ τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν διὰ τοῦ Εὐαγγελίου καὶ τῆς Ἐκκλησίας παραδοθέντα κελεύσματα περὶ τῆς μεταξὺ ἡμῶν τῶν ἀνθρώπων ἀγάπης καὶ φιλαδελφίας, προσεύχεται νυχθημερὸν καὶ ἀδιαλείπτως ὑπὲρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου καὶ τῶν ὡς ἄνω ἐμπολέμων περιοχῶν εἰδικώτερον.

Εἰρήνη ἡ ὁποία θὰ ἐπιτευχθῇ παρὰ τοῦ «Θεοῦ τοῦ ὄντος εἰρήνη καὶ Πατρὸς οἰκτιρμῶν» μὲ τὴν ἐπιστροφὴν εἰς τὸ πνεῦμα τοῦ Εὐαγγελίου καὶ μὲ εἰλικρινῆ μετάνοιαν ὅλων, ὥστε νὰ βασιλεύσῃ ἡ ἀγάπη, ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ δικαιοσύνη.

Εἴθε ἡ Προστάτις καὶ Ἔφορος τοῦ Ἱεροῦ ἡμῶν Τόπου Ὑπεραγία Θεοτόκος, τὰς πρεσβείας τῆς Ὁποίας, ὡς καὶ πάντων τῶν ἁγίων, ἐπικαλούμεθα, νὰ μεσιτεύσῃ πρὸς τὸν Ἀναστάντα Χριστὸν διὰ τὴν ἐπικράτησιν τῆς πολυποθήτου εἰρήνης.

Ἅπαντες οἱ ἐν τῇ κοινῇ Συνάξει Ἀντιπρόσωποι καὶ Προϊστάμενοι τῶν εἴκοσιν Ἱερῶν Μονῶν τοῦ Ἁγίου Ὄρους Ἄθω.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Περιβόλι της Παναγίας

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας το μεσημέρι της Δευτέρας, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της προσκυνηματικής επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα φτάσει το απόγευμα της Παρασκευής στις Καρυές, όπου και θα γίνει δεκτός από τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους των Ιερών Μονών, τον Πολιτικό Διοικητή, Θανάση Μαρτίνο, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμένος.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πατριάρχης θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου και θα διανυκτερεύσει, ενώ το Σάββατο θα τελέσει τη θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Καρακάλλου.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα επισκεφτεί την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου θα τελέσει τον εσπερινό και το βράδυ θα επιστρέψει στις Καρυές για να δειπνήσει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αθωνιάδας Σχολής.

Την Κυριακή θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και λιτανεία της εικόνας Άξιον Εστί και προς το μεσημέρι ο Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη.

Στην έξοδο από το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Ουρανούπολη, οι τοπικές αρχές ετοιμάζουν μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του.

Σημειώνεται πως η τελευταία επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος ήταν τον Οκτώβριο του 2019, μετά από πρόσκληση της Μονής Ξενοφώντος για τη συμπλήρωση 200 ετών από το νέο Καθολικό της Μονής.